„Klubrádió
A lényeg

Megszüntetnék a közigazgatási és munkaügyi bíróságokat

14/11/2019 16:18

| Szerzők: Klubrádió24.hu

Egy törvényjavaslat szerint megszüntetnék a közigazgatási és munkaügyi bíróságokat.

Helyettük a fővárosi mellett a megyei törvényszékek lennének az illetékesek, és egyfokúvá válnának az eljárások – írja a 24.hu

Az indoklás szerint mindezzel az lenne a cél, hogy a hatósági eljárás megindítása után mihamarabb megszülessen a jogerős döntés. A javaslat értelmében a bíróságok továbbra is kötelesek a Kúria jogértelmezését követni, de arra is lehetőséget biztosítanának, hogy a bírók külön indoklással attól eltérjenek, ha az az ügy körülményei vagy az alaptörvénnyel való összhang ezt megkívánja. Vitatni is lehet majd az eltérést. Ha már kimerítették a felek az összes jogorvoslati lehetőséget, és vitatni szeretnének, akkor új lehetőségként 2020 április 1-jétől jogegységi panaszt nyújthatnak be.

Az, hogy kiveszik a közigazgatási munkaügyi ügyeknél a bírósági eljárásból a másodfokot, és hogy a járási, kerületi kormányhivatalok döntéseit nem lehet a jövőben megfellebbezni csak a bíróságokon, szűkítheti az állampolgárok jogi lehetőségeit. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke Boros Péterné pedig attól tart, hogy elbocsátásokat hozhat a hivatalokban a fellebbezési lehetőség megszüntetése.