„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Óraátállítás" – Egységes parkolási rendszert akar Karácsony

21/11/2019 17:56

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Ami Tarlós Istvánnak nem sikerült, abba Karácsony Gergely belevág. Akkor is, ha maffiagyanús ügyek vannak mögötte, akkor is, ha Orbán Viktornak nem tetszik.

2019. november 21. Megbeszéljük - részlet 19.11.21. Horváth Csaba
10:33
00:00

A főpolgármester egyik első lépése, hogy nekilát átalakítani a fővárosi parkolási rendszert. Egységesebbé akarja tenni és főleg kivenni a maffia kezéből. A közgyűlés elé viszi javaslatát, amely szerint a kerületeknek fél éven belül fel kellene bontaniuk az alvállalkozókkal kötött szerződéseiket, hogy aztán saját kezükbe vegyék a parkolás ellenőrzését, a díjszedést.

Ez egyelőre egy elvi javaslat, részletesebb kidolgozása hosszabb időt vesz igénybe. Nem csupán egyes elemeihez kell hozzányúlni, hanem az egészhez, mondja Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere, aki részt vesz a munkában. Az ő kerületét egyébként igazán nem érinti az átalakítás, Zuglóban az önkormányzat felügyeli a parkolást, eszközei, módszerei a legkorszerűbbek közé tartoznak, elsőként akar csatlakozni az új rendszerhez.

A politikus már régen szorgalmazza a fővárosi rendszer egységesítését, hogy ne fordulhassanak elő furcsa esetek például a kerülethatárokon, ha az ember az egyikben parkol, de véletlenül a másikban veszi meg a jegyet.

Véleménye szerint egységesnek kell lennie a szabályozásnak, a tematikának. Olyan szoftverek kellenek, amelyek képesek kommunikálni egymással, olyan parkolóórák, amelyek képesek együttműködni, online módon be vannak kötve az adóhatósághoz.

A fővárosi parkolóórák 90 százaléka nem felel meg a legújabb követelményeknek. Nincs is szükség annyira, amennyi most üzemel, mert vissza kellene szorítani a készpénzes fizetési formát, amely egyébként a külső, olcsóbb kerületekben jellemző. A telefonos fizetésnél ugyanis felszámolnak egy kényelmi díjat. Így előfordulhat, hogy majdnem duplán fizetünk telefonnal, hiszen egy 110 forintos parkolás díjra rájön még 99 forint kényelmi díj. Erről is tárgyalni kell a nemzeti mobilfizetési díjelszámolóval, a szolgáltatókkal. El kellene érni végre azt is, hogy a külsőbb részeken legyenek P+R parkolók, amelyekben mondjuk egy buszjegy áráért ott lehet hagyni a kocsit. És ez csak pár megoldandó kérdés.

Lényeg, hogy az egész parkolási helyzetet egységesen kell majd kezelni, az nem elég, ha csak egy-egy részletet próbálnak megoldani – Hangsúlyozta Horváth Csaba.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.

Megbeszéljük
2019.11.21. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György