„Köszönjük,
Reggeli gyors

Donáth Anna: Orbánt nem érdekli az Európai Bizottság demokratikus működése

22/10/2019 13:25

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor a Türk Tanácsban megígérte, hogy az új biztos segíti a török és azeri törekvéseket – Donáth Anna momentumos európai parlamenti képviselő szerint ez azt mutatja, hogy a miniszterelnök nem érti az EU demokratikus kiválasztási mechanizmusát.

2019. október 22. Reggeli gyors / részlet, Donáth Anna (19.10.22.)
05:57
00:00

Donáth Annát elsőként arról kérdeztük, hogy elhalasztották a szavazást Hidvéghi Balázs volt fideszes kommunikációs igazgató LIBE-bizottsági alelnökségéről. Azt mondta, a Fidesz pozíciója a pártcsaládon belül remegett meg, a néppárti frakcióban viszont erős, mert sok képviselőt ad, így nem meglepő, hogy nem tudnak mit kezdeni vele. A Néppárt jelölhet valakit, de ők azt szeretnék, hogy ne a Fidesz tagja legyen, hiszen a Fidesz az, amely „orosz mintára teszi tönkre a civil szférát, foglalja el a független intézményeket, pusztítja el a sajtószabadságot”, vonja irányítása alá az igazságszolgáltatást, ezért kizárt, hogy pont az állampolgári jogi bizottságba adhasson alelnököt a magyar kormánypárt.

Ha CDU frakcióvezető-helyettese azt mondja, hogy el kell döntenie Magyarországnak, az EU-ban akar-e maradni, akkor hogyhogy egy bizottsági alelnökről vitatkoznak? Donáth Anna jelezte: fontos, hogy egymás után egyre több magas rangú néppárti politikus mondja ki, hogy vállalhatatlan, amit az Orbán-kormány tesz. Ha a minél egységesebb Európa a cél, nem szabad hagyni, hogy a Fidesz politikája domináljon.

A Türk tanácsban azt mondta Orbán Viktor, hogy a még ki sem nevezett magyar európai uniós biztos majd azt teszi, amit ő mond, segít az EU és a „türkök”, közelebbről Azerbajdzsán kapcsolatának építésében. Donáth Anna erre úgy reagált: Orbán adottnak veszi, hogy a bővítési portfóliót kapják és azt is, hogy a bizottsági meghallgatásokon átmegy a jelöltje. Szerinte szerint ezzel egyértelműen elárulta a kormányfő, hogy egyáltalán nem érdekli az EU demokratikus kiválasztási mechanizmusa, és ezt Ursula von der Leyen leendő bizottsági elnöknek is figyelembe kell vennie.

(Hétfőn beszéltünk Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselővel, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU alapelve a biztosok teljes függetlensége a tagállamtól és a párttól is.)

A kormány új jelöltjéről, Várhelyi Olivérről eddig nem lehet sokat tudni, csak azt, hogy „brüsszeli technokrata” és nagyon erőskezűen, „mint egy bulldog”, képviselte az orbáni diplomáciát. Donáth Anna szerint már ezért számíthatna arra a kérdésre, hogy Orbán végrehajtója lesz-e a bizottságban, de miniszterelnök erre most ráerősített az említett nyilatkozatával.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Donáth Anna/Facebook

Reggeli gyors
2019. október 22. kedd 07.35
Műsorvezető: Dési János