„Klubrádió
A lényeg

Csúfos – Trócsányinak ismét piros lámpa

30/09/2019 13:09

| Szerző: Klubrádió

Donáth Anna: Ez a magyar kormányon kívül mindenkinek egyértelmű volt. Az Európai Parlament nem hagyta magát. Már megvan az új magyar jelölt.

 

Az Európai Parlament jogi bizottsága másodszor is kimondta: Trócsányi László összeférhetetlenségi ügyei miatt nem lehet uniós biztos – írja Facebook bejegyzésében Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője. Hozzátette: Európában ugyanis nem nézik jó szemmel, ha egy igazságügyi miniszter nevét viselő ügyvédi iroda milliós állami megrendelésekhez jut.

Egyébként a magyar mellett a román jelöltet is elutasította a bizottság.

Most Ursula von der Leyennek kell döntést hoznia, hogy kér-e új jelöltet Orbán kormányától, vagy változatlanul viszi a névsort az Európai Parlament elé. Ez utóbbi lépés rendkívül kockázatos, hisz az EP egyszerre szavaz az egész bizottságról, tehát nem a személyekről külön-külön. Így Trócsányi miatt bebukhat az egész tervezett Európai Bizottság. Von der Leyent is minimális többséggel választották meg.

A Reuters hétfőn azt írta, Trócsányi leszavazása után Magyarország Várhelyi Olivért, a brüsszeli magyar állandó képviselet vezetőjét jelöli az uniós biztosi posztra.