„Klubrádió
Reggeli gyors

Trócsányi visszautasítása volt az első komoly lecke

27/09/2019 09:38

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Példátlan, ahogy az EP jogi bizottsága visszadobta Trócsányi László magyar biztosjelöltet. Ez felvetheti a kérdést, a már megválasztott német európai bizottsági elnökkel szemben, hogy miként fordulhatott elő ilyesmi. Egyelőre azonban eléggé kuszán alakul az eljárás, aminek így több kifutása is lehet – erről ír a Politico.

2019. szeptember 27. Reggeli gyors-részlet/Külföldi lapszemle/Kárpáti János (19.09.27.)
05:16
00:00

Az Európai Parlament feladta az első komoly leckét Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság megválasztott elnökének azzal, hogy visszadobta a magyar és a román biztosjelöltet – írja a Politico című amerikai hírportál európai kiadása.

Az Európai Parlament jogi bizottsága csütörtökön összeférhetetlenség miatt nem engedélyezte az illetékes szakbizottsági meghallgatást a bővítési és szomszédságpolitikai területre jelölt volt magyar igazságügyi miniszter Trócsányi László, valamint az uniós közlekedési tárca eddigi várományosa, Rovana Plumb számára.

Nem elég világos

Mint a Politico írja, ilyen jellegű elutasításra még nem volt példa. Az uniós szabályok értelmében ha egy parlamenti bizottság arra a következtetésre jut, hogy egy jelölt nem láthat el biztosi feladatkört, akkor a Parlament elnöke felkéri az Európai Bizottság – vagyis az unió központi javaslattevő és végrehajtó testülete - elnökét, hogy lépjen az ügyben.

Von der Leyen lépheti azt, hogy álláspontjuk felülvizsgálatára kéri az EP-képviselőket, de vissza is vonhatja a jelölést, és akkor egyúttal arra szólítja fel a jelölő kormányt, hogy nevezzen meg új biztosjelöltet.

A mostani eljárás azonban kissé kuszán alakul egyelőre – írja az amerikai portál. Eszerint az EP jogi bizottsága által David Sassoli EP-elnöknek küldött levél nem elég világos, és nem mondja ki egyértelműen, hogy a két jelölttel szemben megfogalmazott aggályok feloldhatatlanok lennének. Sassoli állítólag további tisztázást fog kérni a jogi bizottságtól, mielőtt megírná a maga levelét von der Leyennek.

 
Trócsányi László és Ursula von der Leyen
Facebook
 

Nem biztos, hogy új jelölt kell

A Politico megállapítja: ha a jogi bizottság megoldhatatlannak minősíti a jelöltekkel szemben felmerült problémát, akkor az felveti majd azt a kellemetlen kérdést a már megválasztott német európai bizottsági elnökkel szemben, hogy milyen gondossággal készítették elő a jelöléseket, ha ilyesmi előfordulhat.

Von der Leyen egyelőre nem nyilatkozott. Mina Andreeva, az Európai Bizottság egyik szóvivője megerősítette, hogy Trócsányi és Plumb jelölését felfüggesztették, de hozzátette: ez nem szükségszerűen jelenti azt, hogy most automatikusan új személyeket kell jelölnie a magyar, illetve a román kormánynak az Európai Bizottságba.

Egy európai parlamenti képviselő, aki nevének mellőzését kérte, azt mondta az amerikai portálnak, hogy a két jelölt ügye az összeférhetetlenség szürke zónájába esik, a jogi bizottság nem volt képes olyan következtetésre jutni, hogy a dolog rendben van.

Trócsányi tisztázatlan viszonya

Mint a Politico írja, az Európai Parlament jogi bizottságának még nyilvánosan ki kell fejtenie az elutasítás indokait, de azt tudni lehet, hogy a román szociáldemokrata jelölttel szemben az merült fel bírálatként, hogy az uniónak benyújtott vagyonnyilatkozatában nem tett említést az általa felvett, közel egymillió eurós kölcsönről, Trócsányit illetően pedig az, hogy tisztázatlan a viszonya az általa alapított ügyvédi irodához, amely a magyar kormány által adott megbízásokat is teljesített.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök jobboldali kormánya a visszautasítás hírére azzal az állítással reagált, hogy az EP-bizottság valójában a bevándorlásellenes magyar politika miatt döntött így – írja a Politico. A lap idézi Trócsányit, aki ténybeli alapot nélkülöző politikai döntésnek nevezte az Európai Parlament jogi bizottságának az állásfoglalását, és a tudósítás szerint azt is hozzátette, hogy minden lehetséges jogi lépést meg fog tenni.

Hogy milyen jogi ellenlépések lehetőségére gondol Trócsányi, arról nem szól a beszámoló.

A politikusok kezében vagyunk

Az AP amerikai hírügynökség szerint Trócsányi esetében az egyik kérdés az, hogy még most is van-e részesedése az általa 1991-ben alapított ügyvédi irodában, és ha nincs, akkor azt kinek adta el. Az AP olyan kijelentést idéz a volt magyar igazságügyi minisztertől, hogy az EP jogi bizottságával folytatott megbeszélésen ő minden kérdésre választ adott, és hogy nem áll fenn összeférhetetlenségre okot adó érdekütközés. „A politikusok kezében vagyunk” - mondta Trócsányi.

Rovana Plumb az AP szerint azt állította: ő annyira átlátható, hogy jobban már nem is lehetne. „Nincs mit rejtegetnem, családom van, nagy családom, ez minden. Nem vagyok gazdag, ezért hitelre van szükségem” – fogalmazott. Mint az AP megjegyzi, a román biztosjelölt két hitelt vett fel, az egyik 800 ezer eurós, és arra szolgált, hogy házat építtessen belőle, és szerinte azt nem kellett feltüntetnie vagyonnyilatkozatában, mert úgymond magáncélokat szolgált.

Legközelebb már nem ezzel kellene foglalkozni

Az EurActiv brüsszeli uniós hírportál szerint Bukarestnek és Budapestnek most új jelöltet kell állítania, hiszen a jövő héten megkezdődik a biztosjelöltek európai parlamenti meghallgatásának a sorozata, amely már nem az esetleges összeférhetetlenségek tisztázására, hanem a jelöltek szakmai felkészültségének a felmérésére szolgál.

Plumb hétfőn, Trócsányi kedden kerülne sorra a neki szánt portfólió ügyeiben illetékes szakbizottság előtt. Az EurActiv Trócsányival kapcsolatban – az ügyvédi irodával összefüggő kérdőjelek mellett – kitér arra: fontos szerepet játszott olyan törvények meghozatalában, amelyek Brüsszel szerint aláásták Magyarországon a jogállamiságot.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2019. szeptember 27., péntek 07.00
riporter: Kárpáti János