„Klubrádió
Reggeli gyors

Donáth Anna: Kettős beszédet folytat a kormány

17/09/2019 14:28

| Szerző: Klubrádió

Nem is a migrációról volt szó, hanem a korrupcióról, ehhez képest a Brüsszelben udvarias igazságügyi miniszter a magyar közvéleménynek bevándorláspárti bosszúhadjáratról beszél – mondta Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője.

2019. szeptember 17. Reggeli gyors / részlet, Donáth Anna (19.06.19.)
05:06
00:00

Donáth Anna  közölte: ők is csak közvetett információkat tudnak a meghallgatásról, mert az Európai Parlament nem képviseltethette magát. Ennek oka, hogy Európai Tanács jogászai azt mondták, túlzott beleszólása lenne a folyamatba a parlamentnek, hiszen ezen a szinten a Tanács a fő felelős. De hozzátette, ezzel a Tanácsban ülő országok többsége nem értett egyet, úgy vélte, meg kellene hallgatni a Parlamentet, vagy egy megfigyelőt odaengedni az asztalhoz.

Nem ért véget a folyamat, ez csúsztatás a kormány részéről. Nem arról van szó, hogy volt egy meghallgatás és vagy büntetés jön, vagy nem, az Európai Unió a párbeszédről szól, a hetes cikkelyes eljárás is rengeteg ilyen megbeszéléssel alakul, és a végén, ha semmilyen megoldást nem találnak, akkor lehet élesíteni azt az „atomfegyvernek” is hívott opciót, amellyel megvonnák Magyarország szavazati jogát a Tanácsban. De ez nagyon hosszú folyamat, amely során rengeteg meghallgatás lesz.

Amit a nyilatkozatokból lehet ismerni, az alapján megint az történik, hogy Magyarország kettős kommunikációt folytat, a miniszter asszony nagyon kulturáltan és kompromisszumkészen ült az asztalnál, majd a sajtótájékoztatón teljesen másokat mondott a hazai közvéleménynek. A kormány álláspontja az, hogy bosszúhadjárat indult Magyarország ellen, meg akarják büntetni az országot és ő megvédte Magyarország becsületét a bevándorláspártiaktól.

Ismét csúsztat a kormány Donáth Anna szerint, amikor azt mondja, hogy folyamatban lévő ügyekkel nem kellene foglalkozni ebben az eljárásban. Ez a meghallgatás is arról szól, hogy bár sok kötelezettségszegési eljárás tart a magyar kormány lépései miatt, nemhogy semmi nem változott, még romlott is a helyzet. A kormány nem fogadja meg az ajánlásokat, nem hajlandó kompromisszumra, sem az EU-val közösen megoldásokat keresni. A meghallgatáson egyébként nem is a bevándorlásról, hanem a korrupcióról, a média szabadságáról és az akadémia helyzetéről volt szó, arról kellett beszámolnia Varga Juditnak, hogy ezekben az ügyekben miért nem látnak javulást az EU-ban.

Címlapi kép: Donáth Anna Facebook-oldala

Reggeli gyors
2019. szeptember 17., kedd 07.20
Műsorvezető: Szénási Sándor