„Klubrádió
Esti gyors

Antall bizalmasa: Látszatdemokráciát vezérel Orbán

9/09/2019 19:27

| Szerző: Klubrádió

A jelenleg hatályos alaptörvényben nem szerepel, hogy Magyarország prezidenciális kormányzás van, így Orbán Viktor példátlanul nagy hatalma nem felel meg az alaptörvénynek - mondta Kajdi József jogász, aki államtitkárként vezette a Miniszterelnöki Hivatalt Antall József (és később Boross Péter) kormányában.

2019. szeptember 09. Esti gyors / részlet, Kajdi József (19.09.09.)
06:05
00:00

Milyen rendszerben élünk ma? A miniszterelnök által illiberálisnak nevezett hatalomgyakorlási forma vajon demokrácia vagy diktatúra? Stumpf István leköszönő alkotmánybíró nemrég egy konferencián azt mondta, hogy soha egy miniszterelnöknek sem volt olyan jelentős hatalma, mint Orbán Viktornak: ha pénteken születik egy ötlet, abból hétfőre törvény lesz. „Kis túlzással azt mondhatnánk, hogy Orbán szava maga a törvény” - tette hozzá.

Erről a témáról nyilatkozott Kajdi József, a Miniszterelnöki Hivatal 1990 és '94 közötti vezetője a Hírklikk.hu-nak. Azt, hogy alkotmányellenes lenne a helyzet, az újságíró adta, de azt megerősítette: miután a jelenleg hatályos alaptörvényben nem szerepel, hogy Magyarországon prezidenciális kormányzás van, így a miniszterelnök hatalmának mértéke nem felel meg az alaptörvénynek.

Stumpf István kijelentéseinél szerinte fontos hangsúlyozni, hogy ő (már miniszterként) vezette a kancelláriát, így négy éven keresztül közvetlen közelről látta Orbán Viktor működését, a kormányfői hatalom megerősödését. Tény, hogy bár az alaptörvény szerint a kormány és a kormány feje a parlament ellenőrzése alatt áll, továbbá rögzítve van egy "gyönyörű alkotmányos demokrácia intézményrendszere", a fékek és ellensúlyok rendszere is, de az elmúlt évek történéseit elnézve láthatjuk, hogy a fékek és ellensúlyok csak papíron léteznek. Szerinte ez látszatdemokrácia, az intézmények léteznek ugyan, de nem töltik be azt a funkciójukat, amelyet egy jogállamban be kellene tölteniük.

A korábbi kormányok időszakában az volt inkább jellemző, hogy a kormány nyújt be törvényjavaslatot, amely megfelelő társadalmi egyeztetés után kerül csak a Parlament elé, ahol bizottsági egyeztetések kezdődnek. Ehelyett azt látjuk folyamatosan, hogy egyéni képviselői indítványként nyújtják be a törvényjavaslatokat, kikerülve a társadalmi egyeztetést, kikerülve a szakmai és közigazgatási egyeztetést, és a bizottsági egyeztetések is elmaradnak, mert sürgős eljárásban tárgyalják ezeket, és villámgyorsan átnyomják, ahogy Stumpf István is mondta.

(Dávid ibolya, az MDF korábbi elnöke nevezte a kormányfő legfőbb bizalmasának a kancelláriával foglalkozó államtitkárt vagy minisztert, kitérve Kajdi Józsefre is. Az index idézi egy 2004-es megszólalását, amelyben így fogalmazott:

"Hiszen a mindenkori kancelláriaminiszter a mindenkori miniszterelnök legfőbb politikai bizalmasa" - mondta, emlékeztetve arra, hogy ez volt a jellemző Antall József és Kajdi József kapcsolatában, Horn Gyula és Kiss Elemér, valamint Orbán Viktor és Stumpf István esetében is.)

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: MTI/ Koszticsák Szilárd

Esti gyors
2019. szeptember 09., hétfő 18.35
Műsorvezető: Rózsa Péter