„Klubrádió
Reggeli gyors

A Fidesz a bevándorlással jön, az EP-ben nevetnek

27/09/2019 14:03

| Szerző: Klubrádió

A Fidesz szerint bevándorláspárti erők felelősek azért, hogy Trócsányi László volt igazságügyi miniszert leszavazták a jogi szakbizottságban. Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője azt mondja, ilyenkor az EP-ben széttárják a kezüket és nevetnek.

2019. szeptember 27. Reggeli gyors / részlet, Donáth Anna (19.09.27.)
09:02
00:00

A Momentum talált bizonyos dokumentumokat, amelyen nem szerepeltek Trócsányi ügyében – Donáth Anna elmondta, ezek nem olyan dokumentumok, amelyek eddig nem láttak napvilágot, 2018-ban lehozta őket a magyar sajtó. Egészen pontosan Jávor Benedek, a Párbeszéd volt EP-képviselője talált egy szerződést, amely bizonyítja, hogy Paks II.-vel kapcsolatban kormányzati megbízása volt Trócsányi ügyvédi irodájának, ezt juttatták el az úgynevezett JURI-bizottsághoz.

Úgy folytatta: Trócsányi László biztosjelölti nyilatkozatában ködösen fogalmazott, mondhatni hazudott, azt állította, hogy mióta miniszter lett, semmi érdekeltsége nem volt az ügyvédi irodájában. Ami nem volt igaz, mert a 2018-as vagyonnyilatkozatában még szerepelt egy 12,6 százalékos tulajdonrész, és az sem igaz, hogy nem volt kormányzati megrendelése. A JURI-bizottság nem tett mást, mint konkrét dokumentumok alapján kereste az összeférhetetlenséget, és, mint tudjuk, leszavazták a volt minisztert.

Donáth Anna közölte: a legújabb hírek arról szólnak, hogy hétfőre újra berendelték Trócsányit, és újabb kérdéseket tesznek fel neki. Itt már politikailag is fontossá válik a téma, mert ha kedden nem hallgatják meg a szakbizottságban, akkor csúszhat a biztosok kinevezése. Ha nem megy át a jogi bizottságon Trócsányi ügye, akkor a testület elküldi aggályait Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság leendő elnökének. Ebben az esetben valószínűleg személycserét javasol majd a német politikus.

Ki jöhet Trócsányi helyett? Nehéz olyan embert jelölni, akit jó szívvel lehetne támogatni, de biztosan talál valakit a Fidesz, aki nem vett részt ilyen tevékenyen a jogállamiság leépítésében. Trócsányival ugyanis ez a legnagyobb probléma Donáth Anna szerint, az összeférhetetlenség csak mutatja, hogy ami magyar szinten működik, az az EU-ban már nem. Nemcsak arról van szó, hogy magyar EP-képviselők felhívják a figyelmet a magyar kormány lépéseire; hiába a Fidesz kettős kommunikációja, az Európai Unió szeme nincs csukva, és nem akarják, hogy Magyarország megkezdje a dominók döntését, nagyon fontos a jogállamiság kérdése.

A Fidesz a bevándorláspárti erőket hibáztatja Trócsányi „megbuktatásáért”, Donáth Anna szerint az Európai Parlamentben erre szétteszik a kezüket és nevetnek, hogy ennyire nem értik, miről van szó? Ők ilyenkor elmondják, hogy pontosan tudja a kormány, csak mást mond odahaza, és ez még mindig jó kampányeszköz.

A Momentum szerint a május 26-i EP-választás azt mutatta, Európa az egység irányába szeretne tartani, nem abba, amit Orbán Viktor elképzelt, ez a Fidesznek a nagy hazai győzelem ellenére is csalódás. A bevándorlással már nem lehet ijesztgetni.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kép: Donáth Anna/Facebook

Reggeli gyors
2019. szeptember 27., péntek 07.14
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert