„Klubrádió
Esti gyors

Hány ötlete van még Habonynak?

25/01/2020 14:41

| Szerző: Klubrádió

A Fidesz propaganda-gépezete működött Rogán vezényletével is, de láthatóan hiányzott az innováció, kevesebb volt az ötlet, amellyel borzolni lehetett az idegeket.

2020. január 24. Esti gyors - részlet 20.01.24. Lakner Zoltán
06:46
00:00

Habony Árpádról nem nagyon lehet tudni, hogy kicsoda és mit csinál. Nem ismert, hogy milyen szerződése volt –volt-e egyáltalán- a kormánnyal, vagy a kormánypárttal. Hírek szerint mostanában visszatért a tűz közelébe és Orbán Viktor újabb megnyilvánulásai már az ő ötleteire épülnek. Ilyen az, hogy Gyöngyöspatán nem fizetik ki a jogerősen megítélt kártérítéseket a szegregált oktatásba kényszerített romáknak, illetve a börtönkártérítéseket. Megjegyzendő, hogy időközben egyre visszább vesz a hatalom ezekben az ügyekben a kezdeti, nagy felháborodást keltő álláspontjából.

Lakner Zoltán politológus szerint koránt sem olyan egyértelmű a helyzet, mint amilyen a migránsozás kitalálásakor volt. A Fidesz akkor egy, a társadalomban meglévő idegenellenességre épített. Ennek hatására egyébként csökkent a cigányellenesség. Most Orbán ez utóbbi kártyát próbálta előhúzni. Azaz: mozgatja a célkeresztet. Ezt meg lehet tenni, de korlátok azért vannak. A kommunikációs panelek elkophatnak. Az ilyen politika visszájára is fordulhat, szavazatvesztést is okozhat.

A Fidesz propaganda-gépezetét Rogán Antal is képes volt működtetni, kérdés, hogy Habony Árpád tarsolyában mennyi ötlet van még. Az ötletembereknek jelentős szerepük van – emlékeztetett Lakner Zoltán.

Az interjúban szóba került a győri polgármester-választás is. A politológus szerint ennek van szimbolikus jelentősége. Egy szoros eredmény, főleg egy ellenzéki győzelem megerősítheti a választókban, hogy valóban elindult az átrendeződés. A Fidesztől komoly politikai műveletet igényel, hogy az új jelöltet függetleníteni tudja a Borkai-ügytől, az ellenzéknek pedig nagy lehetőség, hiszen most nem csak a városhoz köthető erőit tudja mozgósítani.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Czeglédy Zsolt.

Esti gyors
2020.01.24. 18:00 
Műsorvezető: Selmeci János