„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán a Néppárt feje fölött lobbizik

24/01/2020 14:55

| Szerző: Klubrádió

Indonéziában tartja világértekezletét a jobbközép pártokat tömörítő szervezet, a miniszterelnök ezért utazott oda. Mellesleg némi gazdasági hasznot is remélnek a tárgyalásoktól.

2020. január 24. Reggeli gyors - részlet 20.01.24. Balázs Péter
09:04
00:00

Indonézia nagy, fontos és roppant távoli ország, mindegyik jelzőnek jelentősége van, továbbá annak is, hogy iszlám ország. Ott tartja értekezletét a Centrista Demokratikus Internacionálé (Kereszténydemokrata Internacionálé), amely a jobbközép pártokat fogja össze, köztük az Európai Néppártot is. Balázs Péter volt uniós biztos szerint Orbán Viktor ezért utazott oda, tehát egyértelműen politikai okokból. A néppárti tagság ügyében egy kicsit már vergődik, megpróbál tehát lobbizni eggyel feljebb.

Valamit kezdenie kell az iszlámellenességel is, látszólag rácsodálkozott hát, hogy a Fidesz mennyire hasonlít az indonéziai iszlám mozgalomhoz. Együttműködésről, sőt régi együttélésről is beszélt. Nyilván nem kis fejfájást okozva a közvetlen híveinek, végrehajtóinak, mert bennük nincs meg az a vég nélküli rugalmasság, mint a főnökükben. Orbán mindig azoknak beszél, akiket éppen lát. Nem könnyű követni.

A látogatásnak adtak egy kis gazdasági felhangot is, Szijjártó Péter arról tárgyalt, hogy indonéziai fiatalok jönnek ide tanulni, talán ezren is, továbbá létrehoznak egy 500 millió dolláros alapot a magyar export hitelezésére. Balázs Péter szerint ezek jó lépések is lehetnek, bár árut ilyen távolságra szállítani nem könnyű, marad a tudás exportja, ami például a vízgazdálkodásban működhet. A világ -s benne a közeli Kína- oktatása hihetetlenül fejlődik, de a magyar orvosi, állatorvosi képzés még versenyképes lehet.

A szándék és a valóság azonban időnként nagyon messze áll egymástól. Elég csak arra gondolni, hogy az itt tanuló muszlim lányokat, akik szigorúan kendőt viselnek, miként fogadja majd a pesti utcán az a réteg, amely mást sem hall évek óta, mint Orbán Viktor idegenellenes gyűlöletkampányát.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.

Reggeli gyors
2020.01.24. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert