„Köszönjük,
Esti gyors

Kötelező volt a Fidesz ellen szavazni

18/01/2020 06:39

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Néppárt arra vár, hogy a Fidesz kilépjen a pártcsaládból, ezért nem zárta még ki. 12 voks nem fog hiányozni.

2020. január 17. Esti gyors - részlet 20.01.17. Arató László
07:04
00:00

Az Európa Parlament nagy többséggel szavazott úgy, hogy folytatódjék a 7-es cikk szerinti eljárás Lengyelország és Magyarország ellen, sőt az EU tegyen ajánlásokat, használjon az eddiginél keményebb eszközöket a két kormány ellen. Ez a többség csak úgy jöhetett létre, hogy a Fidesznek otthont adó pártcsalád, az Európai Néppárt képviselői is a szankciók mellett tették le a voksukat. Az EPP-ben eddig a képviselők lelkiismeretére bízták, hogy melyik gombot nyomják meg egy-egy szavazáskor, most azonban úgynevezett kötelező szavazást rendeltek el. Persze, hogyha valaki másik gombot nyomott, annak nincs semmilyen komoly következménye, a döntés egyébként is „csupán” egy jogi nyilatkozat.

Az Európai Néppártnak nincs szüksége a 12 szavazatra. (Ebből 11 fideszes, egy pedig KDNP-s, a kereszténydemokrata képviselő helyzete még kérdéses.) A szociáldemokratákkal, liberálisokkal, zöldekkel együtt megvan a többsége a parlamentben a fideszesek nélkül is. Az EPP arra vár, hogy a magyar kormánypárt kilépjen a pártcsaládból. Ha ezt nem teszi meg, akkor kizárják, ami viszont olyan szempontból veszélyesebb, hogy néhány kisebb párt követheti a Fideszt – jegyezte meg Arató László, a Klubrádió brüsszeli tudósítója. Az EPP-n nem látszanak a félelem, vagy az aggodalom jelei, egyre többször kerül ugyanis kínos helyzetbe a Fidesz miatt. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy Orbán pártjának a pártcsaládon belüli helyzete nem föltétlenül azonos a képviselők parlamenti helyzetével.

A Fideszt egyébként valószínűleg befogadnák a konzervatívok és a populista szélsőjobbosok is, de egyik parlamenti frakció sincs meghatározó pozícióban, vagyis Orbán teljesen kikerülne az európai politika fősodrából. Ezért törekszik elég jól láthatóan egy teljesen új pártszövetség létrehozására, de az a terep nehéz, a megszólítható pártok nehezen hozhatók közös nevezőre.

Az interjút a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2020.01.17. 18:00
Műsorvezető: Selmeci János