„Klubrádió
A lényeg

Elmarasztalta Magyarországot az EP – Dobrev Orbánéknak: Itt a vég.

16/01/2020 13:20

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Parlament ismét bírálatokat fogalmazott meg a magyar és a lengyel jogállamiságról.

 

2019. január 02. A lényeg-részlet/Brüsszeli tudósítás (20.01.16.)
01:19
00:00
Kimondta az Európai Parlament, hogy Magyarországon és Lengyelországban romlott a jogállamiság helyzete. Az erről szóló döntést az EP nagy többséggel hozta meg csütörtöki strasbourgi plenáris ülésén, 441 képviselő igennel, 178 nemmel szavazott és 78-an tartózkodtak. Azt is tartalmazza az állásfoglalás, hogy a Magyarországgal és Lengyelországgal folytatott uniós egyeztetések még nem vezettek eredményre az Unió alapértékeknek tiszteletben tartása terén. Ezért több javaslatot is megfogalmaztak - tudósított Arató László, a Klubrádió brüsszeli munkatársa.

Elsősorban azt sürgetik, hogy a tagállamok vonják be a parlamentet is a 7-es cikk szerinti eljárásba, a magyar és a lengyel hatóságok meghallgatásába. Ezen kívül javasolják a tagállamokat tömörítő Tanácsnak, hogy fogalmazzanak meg ajánlásokat a magyar és a lengyel kormánynak. Ehhez pedig rendeljenek konkrét határidőket. Sürgetik az Európai Bizottságot is, hogy minden lehetséges eszközt alkalmazzanak a jogállamisági szabályok betartatása érdekében.

Az Európai Parlament kimondta azt is, hogy sürgősen szükség van a demokráciával, a jogállamisággal és az alapvető jogokkal foglalkozó uniós mechanizmusra. Évi rendszerességgel ismételt eljárásról lenne szó, amely az összes tagállamban ugyanazon kritériumok alapján értékelné az alapértékeknek való megfelelést. Erre vonatkozóan egyébként az Európai Bizottság már készíti a jogszabály-javaslatát.

 
Dobrev Klára
 
 

2020. január 16. A lényeg-részlet/Interjú, Dobrev Klára (20.01.16)
00:40
00:00
Dobrev Klára, a DK Európai parlamenti képviselője a voksolást követően azt mondta, szerinte a szavazás rámutat arra a tényre is, hogy „Orbán Viktor napjai meg vannak számlálva az Európai Néppárton belül, itt a vég."

 
Donáth Anna
 

2020. január 16. A lényeg-részlet/Interjú, Donáth Anna (20.0116.)
00:30
00:00
A jogállamiságról szóló határozat elfogadására reagált Donáth Anna, Momentumos EP-képviselő is. Facebook-videóüzenetében azt mondja, az eredmény várható volt, mivel – véleménye szerint – a magyarországi jogállamiság szisztematikus lebontása. teljes mértékben szembemegy az Európai Unió értékeivel.

 
Hidvéghi Balázs
 
 

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő szerint az állásfoglalás megszavazása a bevándorláspárti erők "újabb nyomásgyakorlási akciója" Magyarországra, szoros együttműködésben a különböző Soros-szervezetek embereivel és szervezeteivel, akik sorozatban gyártják a lejárató anyagokat Magyarországgal szemben. A politikus az Európai Parlament plenáris ülésének a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről szóló határozatának elfogadását követően magyar újságíróknak nyilatkozva azt mondta, a jogállamiság kérdése "csak fedősztori", valójában politikai vitában áll Magyarország a továbbra is erős bevándorláspárti erőkkel. Ezek az erők folyamatosan nyomás alatt kívánják tartani Magyarországot azért, hogy engedjen a témát alapvetően meghatározó kérdésben, a bevándorlás kezelésében – mondta Hidvéghi Balázs.