„Klubrádió
Reggeli gyors

Végig kell vinni a 7-es cikkely szerinti eljárást

16/01/2020 04:11

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Erdogan, Putyin, Duterte - ebbe a társaságba, vagyis az autokraták közé sorolja a Los Angeles Times Orbán Viktort. Nemzetközi Lapszemle.

2020. január 16. Reggeli gyors - részlet 20.01.16. Lapszemle/Csernyánszky Judit
04:50
00:00

Az autokrácia Trump Amerikájában is megveti a lábát – állítja véleménycikkében a Los Angeles Times. Nem véletlenül dicséri az amerikai elnök rendszeresen azokat a nagyhatalmú vezetőket, akik ugyan választás útján kerültek pozíciójukba, de hivatalukkal visszaélve aláásták a demokratikus intézményeket.

Trump már csak néhány lépésre van az új típusú autokratától. Merthogy a tipikus autokrata forradalom vagy katonai puccs útján kerül hatalomra. Azonban manapság – lásd a török Erdogan elnököt, a magyar Orbán Viktort, az orosz Putyint és a Fülöp-szigeteki Rodrigo Dutertet – választások útján lettek az ország első számú vezetői, aztán azonban hatalmuk kiterjesztésére a demokratikus intézményeket áldozták be. Trumpnak pedig szemmel láthatóan nagyon tetszenek ezek a módszerek. A cikk szerint már az amerikai alkotmányban sem lehet igazán bízni, mert ha Trump autokrata ösztöneire ráerősít a szenátus republikánus vezetője, akkor azon már az alkotmány sem segít. Ráadásul többségbe kerültek a konzervatív alkotmánybírák is, amit az orbáni igazságügyi rendszerrel vet egybe a szerző, s emellett az orbáni autokrácia második lába a média. A cikk a Trump elleni impeachment helyzetet elemzi, miszerint simán megúszhatja az elnök, nem találják majd bűnösnek az adott autokratikus rendszerben. A kérdés: vajon az amerikaiak időben ráébrednek arra, mi zajlik, vagy már most is késő?

 
Donald Trump
Pixabay
 

Nem zavarja az uniós eljárás sem a lengyel, sem a magyar kormányt

Az osztrák szocdemek szóvivője szerint igenis végig kell vinni a 7-es cikkely szerinti eljárást, s minél hamarabb, annál jobb - adta közre a párt véleményét az APA osztrák hírügynökség. Merthogy még a procedúra sem zavarja se Magyarországot, se Lengyelországot abban, hogy ismételten megsértsék az uniós alapértékeket.  Nem maradhat következmények nélkül a törvényszegés. És azzal kell kezdeni, ami a legjobban fáj: a pénzügyi támogatások megvonásával. A döntést mihamarabb meg kell hozni, mert az Unió jövője függ attól, hogy tudja-e garantálni és számonkérni a közös alapértékeket.

Címlapon a madárinfluenza

A terjedő madárinfluenzával sikerült ismét bekerülnünk a nemzetközi hírfolyamba. A New York Times egyelőre csak a tényeket közölte a viszonylag súlyosnak mondható H5N8 vírusfertőzésről. Miután pár napja 50 ezer pulykát kellett emiatt elpusztítani, most 115 ezer kacsa lett elkülönítve és rájuk is az a sors vár. A híradás hangsúlyozza, mint ahogy korábban, ezúttal sem fertőzött meg embert, ami feltehetően így is marad. A GulfNews, az ÖbölHírek azonban már azt is közölte, hogy az Egyesült Arab Emírségek már be is tiltotta a szárnyasok importját Magyarországról és Szlovákiából. És más vírusról, a H5N2-ről tudnak. S nemcsak az élő madarakét, hanem a feldolgozottakat és az abból készített összes terméket. Kivéve a hőkezelt és tanúsítvánnyal ellátott élelmiszereket.

V négy és fél

A Visegrádi Négyek találkozójára nem először invitálták meg Sebastian Kurz osztrák kancellárt, ezúttal Prágába, akinek ezúttal sincs könnyű dolga, sőt egyre nehezebb – írja a Wiener Zeitung. Kurz azt ígérte, a híd szerepét tölti be az Unió és a vele szembekerülő országok között, de rogyadozik ez a híd, mert se a klímaválságban, se a migrációs válságban nem tudnak dűlőre jutni. Egyébként Orbán javaslatára korábban a román elnökkel is bővíteni akarták a V4-ek körét, de Klaus Johannis közölte, köszöni, neki nincs kifogása az Unió elvárásaival szemben, nem kíván ragon aluli csoporthoz tartozni. Kurzot is próbára teszik a V4-ek, mert a jogállami kérdések is egyre élesebben kiütköznek a viták során. A cikk kitér a decemberben létrehozott V4 típusú Szabad Városok Szövetségére is, amelyben Karácsony Gergely az egyik tag. A négyek sok mindenben egyetértenek – mint a jogállam, a szabadság, a társadalmi igazság, a kulturális sokféleség, vagy a populista politika elítélése, de ezek csak szimbolikus ügyek. Ám törekvésük, hogy az önkormányzatokon keresztül ossza el a pályázati pénzeket Brüsszel, elemzők szerint nem reális, kivitelezhetetlen elvárás a részükről.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2020.01.16. 06:00
Szerző: Csernyánszky Judit