„Köszönjük,
Reggeli gyors

„Az EU nem volt felkészülve Orbán Viktorra”

3/10/2019 12:57

| Szerző: Klubrádió

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője szerint érdekes világban élhet Varga Judit igazságügyi miniszter, ő pont nem azt látja az EP-ben, hogy unják a 7-es cikkely szerinti eljárást, hiszen gyakorlatilag minden meghallgatáson előkerül a magyar kormány és a jogállamiság.

2019. október 03. Reggeli gyors / részlet, Cseh Katalin (19.10.03.)
06:27
00:00

Cseh Katalint arról kérdeztük, hogy az új igazságügyi biztosjelölt, a belga Didier Reynders meghallgatásán hangsúlyozta: folytatni kell a 7-es cikkely szerinti eljárásokat Magyarország és Lengyelország ellen. Varga Judit igazságügyi miniszter ugyanakkor azt mondta: a tagországok már unják a 7. cikk szerinti eljárást.

Cseh Katalin szerint érdekes világban élhet Varga Judit, ő pont nem azt látja az Európai Parlamentben, hogy unják a témát, éppen ellenkezőleg, minden biztosjelölti meghallgatáson előkerül a jogállamiság és Magyarország. Szerinte ez a parlament elkötelezett az emberi jogok és a sajtószabadság mellett.

A momentumos politikus úgy folytatta: Didier Reyndersnek igaza van abban, hogy a jelenlegi EU-s mechanizmusok nem megfelelőek a normától olyan mértékben eltérő kormányfők kordában tartására, mint Orbán, újak kellenek. Ezzel ő nagyon egyetért, és mivel a frakciójuk jelöltje a belga politikus, intenzív kapcsolat lesz köztük, könnyen oszthatnak meg vele új javaslatokat.

Beszélt arról is, hogy tegnap hallgatták meg Elisa Ferreira portugál biztosjelöltet, aki az uniós pénzek elosztásáért felel majd, beküldtek neki egy kérdést, és azt válaszolta: elkötelezett amellett, hogy a jogállamiság tiszteletben tartását összekapcsolják és az EU-s pénzek lehívásával.

Az ő feladata is, hogy kidolgozzák a közvetlen pályázati elérést a települések, cégek számára, hogy ne a magyar embereket büntessék Orbán Viktor politikája miatt. A Magyar Nemzet szerint ez jogfosztás, szerinte meg az tartozik ebbe a kategóriába, hogy a kormánypárt azzal kampányol, hogy ha az ellenzék nyer, akkor nem kap pénzt egy település. Az ő megoldásuk éppen nem jogfosztás, hanem lehetőség a zsarolás ellen – tette hozzá.

Cseh Katalin szerint várhatóan a következő egy-másfél évben döntés születik ennek szabályozásáról. Neki Margarethe Vestager, szintén liberális politikus, dán biztosjelölt mondta azt, hogy „nem volt felkészülve az EU Orbán Viktorra”, de most már igen.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Facebook/Cseh Katalin

Reggeli gyors
2019.10.03. 07:10
Műsorvezető: Dési János