„Klubrádió
Megbeszéljük...

Egyelőre könnyen játssza Orbán a vezérlőcsillagot

30/09/2019 18:30

| Szerző: Klubrádió

Hadd játssza csak otthon a győztest, Európa meghatározó, új irányt szabó politikusát a magyar rezsim feje, egyszer majd úgy is lecseng az orbánizmus, csak ki kell várni. Mintha az EU erős emberei egyfajta alkut kötöttek volna Orbán Viktorral, hogy könnyebben megoldhassák a nála nagyobb gondjaikat – erről beszélt a Klubrádióban Haraszti Miklós újságíró.

2019. szeptember 30. Megbeszéljük-részlet/Interjú Haraszti Miklóssal (19.08.30.)
10:54
00:00

Van bizonyos alapja Orbán Viktor miniszterelnök önbizalmának, aki pártja, a Fidesz hétvégi kongresszusán már-már diktátumként megüzente, milyen féltételekkel hajlandó kiegyezni Európa nyugati felével – mondta a Klubrádióban Haraszti Miklós újságíró, az EBESZ egykori sajtószabadság-felelőse.

A volt SZDSZ-es politikus szerint kétségtelen, hogy a Merkel-Macron-féle német-francia tengely meghívta Orbánt, hogy támogassa az általuk favorizált Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottság felállítását. Cserébe pedig azt kínálták, hogy segítenek háttérbe szorítani az erősen Orbán-ellenes szociáldemokrata Frans Timmermanst, aki szintén pályázott az EB-elnökségre, ráadásul megengedték neki azt a belpolitikai poént, hogy mindezt úgy adja el otthon, mintha az ő érdeme lenne.

Ez az egyik, ami felbátoríthatja Orbánt, a másik pedig, hogy egyelőre nem látványosak a Visegrádi négyek repedései. Egy ideje ugyanis a magyar miniszterelnök rendre Európa keleti részének, sőt most már a fél kontinens nevében beszél a Nyugathoz, reménykedve, hogy ebbe a társaságba előbb-utóbb a balti államok és Románia is belép. Valamint nagyon szeretné, ha az unió további bővítésével az illiberális balkáni államok is csatlakoznának a „hadoszlopához”.

Ennek a csoportnak, Európa úgynevezett másik felének a nevében szabott tehát békefeltételeket a Nyugatnak. Az üzenet lényege pedig az, hogy ne zaklassák őt jogállami elvárásokkal, a hatalommegosztás és a független intézmények megszüntetése, a civil társadalom üldözése és hasonlók miatt. A demokrácia leépítését egyébként a nyugat-európai független sajtó folyamatosan számon kéri Magyarországon, azt pedig a nyugati politikusokon, hogy miért nem lépnek fel erélyesen a közös európai elveket nyíltan megtipró keleti rezsimek ellen – véli Haraszti Miklós.

Orbán abba is belekapaszkodhat, hogy az EU a Brexittől szenved, ezért azt reméli, a német.francia tengely most elsősorban nem vele akar foglalkozni, ahogy sok európai politikus azt sem szeretné, ha még egy ország kifelé tartana a szervezetből, mivel az gyengítené az uniót. Haraszti szerint a vezető uniós politikusok fejében valóban az járhat, hogy az Orbán-jelenség egyszer majd csak lecseng, a magyar választók úgy is leverik rajta, hogy családilag gazdagodik a hatalomban. Mindezt pedig csak ki kell várni, illetve a Brexit-ügy és a fenyegető újabb gazdasági válság rendezéséig pacifikálni szükséges, legalább külpolitikai vonalon a magyar kormányfőt. Orbán pedig hadd könyvelje el otthon győzelemnek azt, hogy nincs ellene olyan akció, amilyen annak idegéjén Silvio Berlussconi olasz miniszterelnök ellen indult az uniós vezető erők részéről – gondolhatják német és francia vonalon. Orbánt ráadásul az is felbátorítja, hogy Ursula von der Leyen megértően beszélt a kelet-európaiaik migráció elleni érzéseiről – tette hozzá.

És van még egy sansza az orbáni politizálásnak. A magyar kormányfő időről időre képes egy blokkoló kisebbséget alkotni az Európai Tanácsban, és arra törekszik, hogy ez így is maradjon, ne szülessenek ezt akadályozó új uniós jogszabályok.

Orbán ezért – hiába szenvedett az irányzata nemzetközi szinten vereséget az EP-választáson – viselkedhet úgy, mintha ő lenne az igazi Európa vezérlőcsillaga, merthogy a kontinensn nyugati fele már nemcsak hogy hanyatlik, de már nem is Európa – tette hozzá.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Haraszti Miklóssal
2019. szeptember 30., hétfő 16.45
riporter: Szénási Sándor