„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán is használ trollhadsereget

30/09/2019 12:16

| Szerző: Klubrádió

A közösségi oldalak rutinos használói viszonylag könnyen felismerik a hamis üzeneteket, amelyeket ma már gyakran nem is emberek, hanem automaták küldenek.

2019. szeptember 30. Reggeli gyors - részlet 19.09.30. Krekó Péter
05:11
00:00

Az internetes propagandát és félrevezetést egyre több országban használja a hatalom. Ezt a gépezetet automaták, algoritmusok, illetve valóságos emberek, fizetett trollok működtetik. Az Oxfordi Egyetemen folyó kutatás ezt egyértelműen bizonyítja, mintegy 70 országban, köztük Magyarországon tapasztalták a jelenséget.

Krekó Péter szociálpszichológus, a Political Capital ügyvezető igazgatója szerint ez az egész manipulációs technika igazi demokráciákban nem működik. Olyan köpontilag irányítható, illetve irányított embertömeg nem hozható létre, amelynek irányítása a spontaneitás látszatát kelti. Olyan országokra jellemző a diskurzus befolyásolása, mint Oroszország, Kína, Venezuela, vagy India. A trollpropaganda célja a kormány, illetve párt üzeneteinek célba juttatása, az ellenzék támadása, a figyelem elterelése a fontos kérdésekről, a hatalomnak nem tetsző vélemények elhallgattatása. A kutatók azt állapították meg, hogy Magyarországon minden ilyen célt megpróbálnak elérni a kormány trolljai, főleg a Facebook felületén.

A szakértő szerint a trollkodás a gyakorlott internetezők számára viszonylag könnyen felismerhető, mert egyszerre sok álprofilról (persze lehet köztük valódi is) jelenik meg ugyanaz a vélemény. Így volt ez például a Sargentini-jelentés nyilvánosságra hozatalakor. Ezek mögött az üzenetek mögött sokszor már félig, vagy teljesen automatizált rendszerek állnak.

Nehezebben lehet észrevenni a valódi emberek, trollok tevékenységét. Az ő céljuk tipikusan az, hogy felhergeljék a megcélzott felhasználót. Olyan üzeneteket küldenek, amelyektől az ember egyszerűen ideges lesz, belesétál az ál-vitapartner csapdájába, végül inkább elhallgat. No és ez a troll célja: elhallgattatni azt, aki a hatalommal szemben álló véleményt képvisel.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.09.30. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor