„Köszönjük,
Reggeli gyors

Bábok a médiabirodalom élén

21/08/2019 11:50

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Kazinczi Károly

Nem elégedett a KESMA működésével Orbán Viktor. A hírek szerint nem sikerült csökkenteni a propagandagépezet működési költségeit.

2019. augusztus 21. Reggeli gyors - részlet 19.08.21. Polyák Gábor
09:01
00:00

A hónap végén lejár a mandátuma a KESMA kuratóriumának, így nagy változások jöhetnek, ugyanis Orbán Viktor állítólag elégedetlen az alapítvány működésével. A kormányközeli médiumokat tömörítő szervezet a saját pénzügyi beszámolója szerint 14 milliárd forintot ér.

A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány dolga az lenne, hogy olcsóbban működtesse a propaganda-gépezetet, mint a korábbi, széttagolt modell.  Az elaprózott rendszer túl drága volt, még akkor is, ha az adófizetők pénzéből tartották fenn, ezért akartak változtatni. Ez nem sikerült, úgy tűnik. A központosításnak van egy kockázata – mondta a Reggeli gyorsban Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője. Az alapítványon belül van egy belső mozgás, nagyon úgy tűnik, hogy a Mészáros Lőrinchez közeli kör veheti át az irányítást.

A KESMA a politika érdekeit egyértelműen ki tudja szolgálni, a hírfogyasztás irányításában jelentős szerepe van, de az is látható, hogy például a vidéki lapok példányszáma jelentősen csökkent. A működése ellenőrizhetetlen, sem a verseny-, sem a médiahatóság nem lát bele a belső mozgásokba.

Jellemző, hogy amikor a korábbi kuratóriumi elnök a baloldali, liberális sajtót jól működőnek nevezte, azonnal lapátra került. A médiabirodalom élén lévő vezetők bábok – jelentette ki Polyák Gábor. Nem a tudás és az érdemek miatt kerülnek oda, csupán a politikai lojalitás a fontos. Aki egy percig is elhiszi, hogy neki saját szerepe van, az repül.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.08.21. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor