„Klubrádió
Megbeszéljük...

Karácsony: Nem játsszuk tovább Orbán játékát

15/08/2019 16:25

| Szerző: Klubrádió

„Nem fogjuk azt a játékot tovább játszani, hogy ha befogjuk a szánkat, Orbán Viktor ad majd pénzt, a jó király megsegít” – mondta Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt.

2019. augusztus 15. Megbeszéljük / részlet, Karácsony Gergely (19.08.15.)
13:14
00:00

„Karácsony romokat hagy maga után” – írja a Magyar Nemzet és az origo egy birtokukba került jegyzőkönyv alapján, amelyben a kerület jegyzője azt írja, veszélyben van a pénzügyi egyensúly, hitelből élnek és elmaradtak a vidéki városok mögött is.

Karácsony Gergely azt mondta: titkos dokumentumokról beszélnek a kormánymédiában, de minden kint van az önkormányzat honlapján, ők rakták ki. A tény az, hogy Zugló kétmilliárd forintos pluszban zárta az előző évet, ráadásul akkor sok beruházás valósult meg – közölte. Öt éve a fideszes Papcsák Ferenc vezetése alatt már a hitelkeretéből élt a városrész, ők idén ezt kihúzzák hitel nélkül.

Úgy fogalmazott: „Zuglóban beleállt a földbe a Fidesz”, az elmúlt években elvesztették a választásokat, a zuglóiak szerinte érzik, hogy fejlődő pályán indultak el. Az ő költségvetésük stabil, ha valaki eladósodott önkormányzatot akar látni, ott a főváros, amely -80 milliárdnál tart. Az elfogadott költségvetés szerint 2020-ra 176 milliárdos adóssága lesz, pedig az egész költségvetése nem éri el 300 milliárd forintot, és a kormány két részletben elengedte adósságait 2012-13-ban.

A Párbeszéd társelnöke jelezte: neki is nehéz dolga lesz, ha a megválasztják, de a főváros működtetése pénzügyileg ilyen formában nem fenntartható. A közösségi közlekedésből nagyon hiányzik az állami hozzájárulás, súlyosan alulfinanszírozott. Ha Tarlós István olyan jóban van Orbán Viktorral, akkor ne azt intézze el, hogy még több stadiont építsenek, hanem ennek az adósságnak a konszolidálását. Ezt mindenképpen meg kell oldani, ha kormánypárti lesz a főpolgármester, ha ellenzéki. Ha Tarlós ezt nem tudja elintézni, ő maga cáfolja azt az állítását, hogy kormánypárti polgármesterre kell szavazni (mert együtt tud működni a hatalommal és emiatt jobb feltételeket teremteni).

Bármikor, amikor az adófizetők pénzét értelmetlen vagy káros beruházásokra költik (mint a Liget projekt), Tarlós csak „néma leventeként” asszisztál, ezért ennél rosszabb már nem, csak jobb lehet. Ha Tarlós, aki jóban van a miniszterelnökkel, ezt nem tudja kijárni, miért „segítene” Orbán egy ellenzéki városvezetőnek? Karácsony szerint nem neki tesz gesztust, hanem a budapestieknek. Akiknek joguk van tudni, mekkora adósságban úszik a városuk, Tarlós viszont a színfalak mögött intéz mindent.

Az elmúlt 9 évben az önkormányzatiságot zárójelbe téve úgy mentek a dolgok, hogy aki közelebb van a tűzhöz, az tud jobb feltételeket biztosítani a településének. Ráadásul ez nem is működik, mert Budapest csak vesztese ennek az időszaknak. Karácsony szerint Orbán az erőből ért, de nem az ő erejéből, hanem a budapestiekéből, másfél millió fővárosi szava talán elég lesz. Ezért velük kell megbeszélni, hogy milyen Budapestet szeretnének. Például kifejezetten a kormány ellenállása miatt nem tudtak új buszokat szerezni, és tarthatatlan körülmények vannak a buszokon, alulfinanszírozott a hulladékszállítás, leálltak a fejlesztések.

„Nem fogjuk tovább játszani azt a játékot, hogy ha befogjuk a szánkat, Orbán Viktor ad majd pénzt”. A mostani főpolgármester úgy áll hozzá, hogy „a jó király megszán minket” - Karácsony viszont nem kér ebből. Végül abszurdnak nevezte a Donáth Annát, a Momentum politikusát ért vádakat; ő felkészült a kemény kampányra. „Mi hiszünk az igazukban, ők pedig tudják, hogy nincs igazuk, ezért inkább hazudnak” – mondta, és reméli, hogy a budapestiek átlátnak a szitán, és a józan észre hallgatnak, nem „az origo meg egyéb színvonaltalan sajtótermékek rágalmaira”.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük...
2019. augusztus 14., szerda 16:15
Műsorvezető: Bolgár György