„Klubrádió
Reggeli gyors

Az Orbán-kormányt a propaganda tartja életben

16/08/2019 10:08

| Szerző: Klubrádió

Állítólag spórolni akartak, ezért létrehoztak egy hivatalt. Azóta két és félszeresre nőttek a költségek. A pénz szinte csak gyűlöletkeltésre megy.

2019. augusztus 16. Reggeli gyors - részlet 19.08.16. Urbán Ágnes
06:46
00:00

Egy év alatt 65 milliárd forintot költöttek kommunikációra az állami szervezetek, vállalatok. A szám önmagában is beszédes, de még érdekesebb, ha tudjuk, hogy korábban 40 milliárd volt, s mivel a kormány még azt is csökkenteni akarta -állítólag- 25 milliárdra, ezért kreált egy Nemzeti Kommunikációs Hivatalt. Érdemes azonban még tovább nézelődni, akkor ugyanis láthatóvá válik, hogy a pénz egy tulajdonosi körön keresztül előre meghatározott helyekre ömlik, „demokratikusan” meghirdetett tendereken keresztül.

Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely kutatója mondta el a Reggeli gyorsban, hogy a látványosan meghirdetett spórolás miért nem jött össze. Röviden szólva: a médiafogyasztók jó részét már nem érdekli a propaganda. A korábban gazdaságos megyei lapok példányszáma csökkent. Az állami média népszerűsége szintén. Tehát a központosított, elképesztően nagy médiabirodalmat az államnak kell finanszíroznia, miközben a tartalom-előállítás költsége növekszik. A központosítás tehát kudarcot vallott.

Ha már tartalom. A propaganda alapvetően negatív üzeneteket közvetít, így akar attitűdváltást elérni. Gyűlöletkeltésre mennek a milliárdok. Pozitív üzenet nagyon kevés van, azok egyébként sikeresek is lehetnek, mint például a családok támogatása. Azt a témát a nem kormányfüggő média is átvette. Ugyanígy lehetne foglalkozni az egészséges életmóddal, vagy épp a közlekedésbiztonsággal.

A Fidesz kényszerpályán van – véli a kutató-, mert a kormányzás egyetlen sikeres része a kommunikáció. Ez tartja a Fidesz-kormányt életben. Hogy meddig lesz erre pénz a kasszában? Urbán Ágnes válasza az: mindig, illetve mindaddig, amíg be nem következik például egy államcsőd.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Kormányinfó. Fotó: MTI/Kovács Attila.

Reggeli gyors
2019.08.15.
Műsorvezető: Pálinkás-Szűts Róbert