„Klubrádió
Reggeli gyors

A hazudozásra költött pénzből segítene a BKV-s sofőröknek

12/08/2019 11:56

| Szerző: Klubrádió

Egészen más várja a vidékről a BKV-hoz csábított munkavállalókat, mint amit a cég propagandafilmjeiben láthatnak az érdeklődők. Elviselhetetlen munkásszállón helyezi el a cég a sofőrjeit – mondja Naszályi Gábor, szakszervezeti vezető. Halaszthatatlan fejlesztésekbe kellene kezdenie a cégnek, és arra is ügyelnie kellene, hogy dolgozói a kimerültségtől ne legyenek rosszul a volán mögött.

2019. augusztus 12. Reggeli gyors-részlet/Interjú Naszályi Gáborral (19.08.12.)
07:49
00:00

Doh, bűz, ürülékes takaró, ágyi poloska és hasonlók a fővárosi közlekedési vállalat munkásszállóján. Nem pont azt kapják a BKV által vidékről toborzott sofőrök, mint amire a cég munkaerőreklámjai alapján számíthattak. Ráadásul – és nem csak a munkásszállások esetén – a panaszokban említett problémákat a BKV rendre cáfolja, tagadja, a bírálatot visszautasítja, majd a vállalat megpróbál tűzoltásként gyorsan tenni valamit a kifelé el nem ismert gondok orvoslására – erről beszélt Naszályi Gábor, Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Az érdekképviseleti vezető annak kapcsán nyilatkozott, hogy a Privát Bankár cikke szerint borzalmas állapotokról jönnek hírek a BKV munkásszállóiból, miközben a BKV nem ismeri el a gondokat. Naszályi Gábor szerint jellemző, hogy az egyik sofőr inkább barátoknál húzta meg magát a munkásszálló helyett, ahol reggelente fáradtan, kialvatlanul ébredt, esténkét ösze-vissza csipkedték a poloskák. A BKV azonban nem látja ennyire rossznak a helyzetet, közleményében arról írt, a szobákban az ágy, a ruhásszekrény mellett éjjeliszekrény, falipolc és éjjeli lámpa is van, sőt egyes szobákban még hűtőszekrény is. Igaz saját fürdőszoba nincs.

Naszályi Gábor több év szakszervezeti tapasztalatait összegezve, hangsúlyozta, ezek után igazán indokolt lenne a BKV sajtóosztályának felszámolása, mert a működés teljesen fölösleges. A cég szokásos eljárása ugyanis, hogy miután a problémákat tagadó közleményeket ad ki, megpróbál gyorsan, tűzoltás jelleggel javítani a kifelé el nem ismert kritikus helyzeten.

A szakszervezeti elnök szerint a sajtóosztályon megspórolt pénzből már el lehetne kezdeni a sofőrök munkakörülményein változtató fejlesztéseket.

A Futár projekt fedélzeti számítógépének bemutatója
 
 Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 


Naszályi Gábor arról is beszélt, nem csak kulturált, egyszemélyes, tehát némi privát szférát is biztosító szálláshelyeket kellene biztosítani a sofőröknek, de a rekreációs lehetőségekről is gondoskodnia kellene a cégnek.

A sofőrök ugyanis túlterheltek, folyamatos, 10 órás monoton műszakokat visznek, ráadásul mindez a mostani kánikulában fokozottan terheli és meríti ki őket. A dolgozókat életben kell tartani, és ehhez nélkülözhetetlen a pihenés, újratöltődés feltételeinek biztosítása. Ha valaki rosszul lesz vezetés közben, azt egy kis plusz juttatással már nem lehet megelőzni. „Tudsz úszni? Nem. És ha megfizetem?” – érzékeltette a problémát a szakszervezeti vezető.

Reggeli gyoirs/Interjú Naszályi Gáborral
2019. augusztus 12., hétfő 07.20
riporter: Szénási Sándor