„Klubrádió
Szolidaritás.hu

Dolgozhat-e nehéz súlyokkal egy várandós nő?

22/05/2019 16:31

| Szerző: Klubrádió

Felmenthetik-e a munkavégzés alól a várandós nőt, akinek 10-20 kilós súlyokat kellene emelnie, kérhet-e részmunkaidőt egy háromgyerekes anya és hogy számolják el a túlórát, ha ünnepnapba nyúlóan dolgozunk - egyebek mellett erről kérdeztek a hallgatók a Szolidaritás.hu-ban.

2019. május 22. Szolidaritás.hu (2019. május 22., szerda 14:00)
47:38
00:00
Műsorvezetők: Törtei-Takács Kriszta
A műsor vendége Kártyás Gábor munkajogász volt. Egy hallgató azt kérdezte: felmenthetik-e a munka alól azt az állapotos nőt, aki állómunkát végez, 10-20 kilókat emelget, mindezt fokozott stressz alatt, és a munkáltató nem tud neki más munkakört biztosítani.

A szakértő közölte: a munka törvénykönyvében van erre egy paragrafus, az orvosnak kell megállapítania, hogy elláthatja-e a munkakörét a várandós nő, ebben az esetben szinte biztos, hogy nem. Ezért a munkáltatónak az a kötelezettsége, hogy más feltételeket biztosítson neki, például dolgozzon ülve, ne kelljen emelgetnie, végezzen irodai munkát. Ha a munkáltató nem tud neki az egészségi állapotának megfelelő munkát adni, akkor fel kell menteni a munkavégzés alól a nőt, de az alapbérét megkapja arra az időszakra is.

Egy másik kérdés arra vonatkozott, hogy egy legalább háromgyerekes anya kérhet-e csökkentett munkaidőt. Kártyás Gábor elmondta: igen, ezt kötelező biztosítani a legkisebb gyermek ötödik születésnapjáig, négy órában. Ha viszont ettől eltérő megállapodást szeretne az anyuka, például hat órát, vagy nem az említett időpontig, ahhoz már közös megegyezésre van szükség, tehát mondhatja a munkáltató, hogy nem akarja.

Egy harmadik kérdés arról szólt, hogyan kell kifizetni az ünnepnap éjszakába nyúló munkáját, tehát azt, ha valaki éjfél után még dolgozik két órát, és az már belelóg az ünnepnapba. A munkajogi szakértő ismertette: ha ünnepnapon dolgozik valaki, azzal 100 százalék bérpótlék jár, ha éjszaka is, az további 15 százalékot jelent. A munkaszüneti nap természetesen 0-tól 24-óráig tart, azonban a munkáltató ezt elcsúsztathatja, hogy ne kelljen külön pótlékot fizetnie, és nem 0, hanem legkésőbb 7 órától kezdi számítani az ünnepnapot.

A további kérdéseket és válaszokat hallgassák meg a műsorban, a cikk elején, a lejátszóra kattintva!

Szolidaritás.hu
2019. május 22., 14.00
Műsorvezető: Törtei-Takács Kriszta