„Klubrádió
Szolidaritás.hu

Nem kell írásba adni, hogy túlórázzunk

28/02/2019 14:42

| Szerző: Klubrádió

Hallgatói kérdésekre válaszolt szakértőnk a Szolidaritás.hu című műsorban. Íme néhány ezek közül.

2019. február 28. Szolidaritás.hu 19.02.27.
48:09
00:00

Azt kifogásolta egyik hallgatónk, hogy a munkáltatója nem írásban rendelte el a túlórázást. Szolidaritás.hu című műsorunk szakértője dr. Kovács Szabolcs válasza szerint ezt nem is kell írásba foglalni, csak akkor, ha ezt a dolgozó kifejezetten kéri. Tehát nincs igazán jelentősége, hogy milyen módon közli ezt a foglalkoztató. Más kérdés, hogy kifizeti-e a túlóra díját. Amennyiben nem, akkor a bíróság három évre visszamenőleg is fizetésre kötelezheti. Viszont azt a munkavállalónak kell bizonyítania, hogy valóban túlórázott.

Felmerült az a kérdés is, hogy ha valaki 24 órás szolgálatban van, jár-e neki pihenőidő. Az ilyen munkakört készenléti munkakörnek hívják és természetesen kell adni közben pihenőidőt, mégpedig 45 percet.

 
 Forrás: Pexels.com
 

Másik hallgatónk azt sérelmezte, hogy - bár megváltozott munkaképességű - nem kap fizetés nélküli szabadságot, a hasonló helyzetben lévő kollégája viszont igen. A munkajogász ebben az esetben nem tudott jó hírrel szolgálni, ugyanis a munkáltatónak joga van eldönteni, hogy engedélyez-e ilyen szabadságot, vagy sem. Ráadásul indokolnia sem kell a döntését.

És még egy kérdés: a próbaidő lejárta után kell-e új szerződést kötni. Nos, nem kell, az eredeti szerződés él tovább.

A további kérdéseket és válaszokat meghallgathatja, ha a fönti „lejátszás” ikonra kattint. A műsorvezető: Törtei Takács Kriszta. Címlapkép forrása: Pexels.com