„Klubrádió
Reggeli gyors

Ki akarta a rabszolgatörvényt?

11/01/2019 11:28

| Szerző: Klubrádió

Nincs gazdája a túlóratörvénynek. A kormány szerint a munkaadók kérték, azonban még nem állt elő egyetlen cég sem, amely ezt vállalta volna. Sőt egyre több jelzi: nem él a lehetőséggel.

2024. április 26.
00:00
00:00

Egyelőre egyetlen cég sem vállalja, hogy kezdeményezte volna a túlóratörvény megváltoztatását, pedig a miniszterelnök szerint munkaadók kérték az intézkedést. A szakszervezetek úgy látják: a német autógyárak állhatnak a háttérben, de azok magyarországi vezetői nem mentek el a kérdésről rendezett vitára. Viszont egyre több nagy cég jelzi nyilvánosan is, hogy nem kíván élni az új törvény adta lehetőséggel, vagyis megdőlni látszik az a teória, amire a kormány hivatkozik.

Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus szerint így elég homályos, hogy Orbán Viktor miért vállal be ilyen konfrontációt, amikor a túlóratörvény a Fidesz szavazóinak körében sem népszerű. Igaz, hogy munkaerőhiány van, de erre nem az a megoldás, hogy tovább terhelik a dolgozókat, hanem az, hogy még több embert kell bevonni a munka világába. Már csak azért is, mert a túlterhelt emberek bizonyíthatóan hamarabb megbetegszenek. A közgazdász elmondta: a teljesen értelmetlen közmunkán lévőket kellene képezni és azután alkalmazni.

Pogátsa Zoltán úgy véli, az egész jelenség azt jelzi, hogy alacsonyak a bérek. A kormánynak az lenne a dolga, hogy a munkavállalók érdekeit képviselje, és nem az, hogy a kizsákmányolást legalizálja.

Az interjút, amelyet Pálinkás Szűcs Róbert és Pikó András készített, a felső ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: MTI, Balogh Zoltán