„Klubrádió
Megbeszéljük...

Amikor még Orbán vádolta ellenségképek gyártásával az MSZP-t

14/08/2019 21:29

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor 2006-ban azzal vádolta meg a kormányt, hogy nem kormányoz, hanem ellenségképeket gyárt, amelyeket utána a legképtelenebb dolgokkal vádol. Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke szerint a Fidesz elnöke saját, azóta rengeteget használt stratégiáját hozta fel ellenük.

2019. augusztus 14. Megbeszéljük / részlet, Lendvai Ildikó (19.08.14.)
20:52
00:00
Orbán Viktor egyebek mellett azt mondta: „Ennek a politikai taktikának a lényege abban áll, hogy a kormánynak soha nem az a dolga, hogy kormányozzon, nem arra helyezi a hangsúlyt, hogy jó döntéseket hozzon, majd próbálja megvédeni érvekkel azokat a változásokat, amelyek megtestesülnek a döntésekben, hanem (...) az a dolga, hogy az ellenzéket folyamatosan támadni kell, ellenségképet kell felépíteni, veszélyt kell megfogalmazni, patás ördögöt kell a horizontra rajzolni, és utána ezt az ellenséget, ezt az ellenségképet meg kell vádolni a legképtelenebb vádakkal.”

Lendvai Ildikó elmondta: ez egy 2006 novemberi megszólalás Orbántól, azért is biztos a dátumban, mert utána a jelenlegi miniszterelnök már nem tette be a lábát a parlamentbe, csak a Fidesz és a KDNP frakcióvezetőjét hagyta ott. Erről az időszakról utóbbi, Semjén Zsolt később be is vallotta, hogy a karakterrombolás volt a céljuk. Ez éppen az, amiről Orbán beszél, amivel őket, az MSZP-seket vádolja.

Lendvai Ildikó megjegyezte: Orbán akkoriban gyakran Ron Werber tevékenységét hányta szemükre, aki tényleg a harcias kampánystratégia híve, de a néhai Arthur J. Finkelsteinhez képest „szűzlány a lányneveldéből”. Valószínűleg utalt arra Lendvai a beszédében a tévészékháznál tartott tüntetéssel kapcsolatban, hogy a Fidesz a nehéz gazdasági helyzetben „anarchiát szít”.

Akkoriban terjedt el, hogy Orbánék új mestert, új politikafilozófust találtak maguknak, a német Carl Schmittet, aki neves ember volt, de besározódott azzal, hogy lelkesen üdvözölte a nácizmust és híve maradt nagyon sokáig. Szerinte éppen ez a hatalom megtartásának kulcstétele, az az ura a közösségnek, akié az ellenség megnevezésének joga. Aki hatalomra akar kerülni, még inkább azt megtartani, annak kreálnia kell egy ellenségképet, azt közös ellenségként feltüntetnie és saját magát úgy beállítani, mint aki egyedüliként meg tudja védeni a közösséget ettől a szörnyűségtől. Ez egyértelműen visszaköszön a Fidesz azóta folytatott politikáján.

 
Lendvai Ildikó és Tóth Zoltán
Fotó: Pálinkás János
 


Ráadásul Orbán ugyanabban az időszakban oroszbérencséggel vádolta a Medgyessy és a Gyurcsány-kormányt, mert gázüzletekről tárgyaltak, miközben tudható, hogy most milyen viszonyban van Vlagyimir Putyinnal, vagy időnként jogosan, de a későbbiek ismeretében szemérmetlen cinizmusról tanúbizonyságot téve vádolta korrupcióval a többi pártot.

Mintha éreznék, hogy a migránsveszéllyel riogatás kiüresedik, ezért most lehetünk tanúi annak, hogy új ellenségképet keresnek. Korábban se üdvözölték ugyan a melegfelvonulást, de már hónapok óta nagyon durván támadják ezt a kisebbséget, mellettük pedig a klímaváltozás ellen küzdő zöldeknek mentek neki. (A finnek is felkerültek az ellenségek listájára, csak mert most ők az Európai Uniós soros elnökei és vezetőikkel nincs jó viszonyban a magyar kormánypárt.)

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Wikimedia Commons

Megbeszéljük...
2019. augusztus 14., szerda 16:00
Műsorvezető: Bolgár György