„Klubrádió
Reggeli gyors

Kevesen jelentik, hogy gyűlöletbűncselekmény áldozatai lettek

13/08/2019 15:27

| Szerző: Klubrádió

Ilyen esetekben az áldozatok töredéke tesz bejelentést, de aki igen, az is sokszor azzal szembesül, hogy a rendőrség elutasító, előítéletes vagy a közösség tagja elleni erőszak helyett csak a testi sértéssel foglalkozik.

2019. augusztus 13. Reggeli gyors / részlet, Sándor Bea (19.08.13.)
10:16
00:00

Két súlyos incidens történt a hétvégén: egy lányt a szivárványos táskája, egy roma újságírót pedig vélt arab származása miatt vertek meg.

Sándor Bea, a Háttér Társaság (LMBTQI-jogvédő szervezet) ügyvivője közölte: a hozzájuk fordulók és a kutatásaikban részt vevők által elmondottak alapján is igaz, hogy a bántalmazott emberek töredéke tesz bejelentést. Aki mégis, azok közül is sokan negatív tapasztalatokról számolnak be, arról, hogy a rendőrség elutasító volt, előítéletes vagy alulminősíti az esetet, tehát csak a sérüléssel (könnyű vagy súlyos testi sértés) foglalkozik, nem azzal, hogy közösség tagjai elleni erőszakról van szó. (A roma újságíró is elmondta, garázdaságként kezelik az ügyét.) Sándor Bea szerint hosszú hónapok, évek kellenek hozzá, hogy változzon a hatóság hozzáállása, de ebben bíznak.

Mennyire erősítik meg az elkövetőket a gyűlölködő politikusi, politikaközeli kiszólások (Kövér László, Boldog István, a Mi hazánk nevű párt, a kormánymédia egyik publicistája)? Ezek súlyosan torzítják a közgondolkodást, és sajnos olyanok is vannak, akik aktív módon tesznek azért, hogy agressziót keltsenek a társadalomban.

A gyűlöletbűncselekmények üzenetet küldenek, megfélemlítik azokat, akik egy adott közösség tagjai és azokat is, akik adott esetben segítenének az áldozatoknak – mondta Sándor Bea.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors
2019.08.13., kedd 08:35 
Műsorvezető: Szénási Sándor