„Klubrádió
Hetes Stúdió

Borulni lászik Orbán centrális erőtere – Lampé Ágnes jegyzete

28/09/2019 15:04

| Szerző: Lampé Ágnes/ Klubrádió

Felborulni látszik ugyanis az Orbán által amúgy zseniálisan felépített centrális erőtér, amelyben az ellenzéki pártok egymást nyírják, miközben a Fidesz mindent visz. Igaz, nem ment gyorsan, kilenc év kellett az ellenszer esetleges megtalálásához. A legnagyobb tét persze a főpolgármesteri poszt, ha ez ellenzéki lesz, abba belereccsenhet a NER.

2019. szeptember 28. Hetes Stúdió / részlet, Lampé Ágnes jegyzete (19.09.28.)
03:40
00:00

Az önkormányzati választás eddig nem látott sebességre kapcsolt, és eddig nem látott mélységekbe és magasságokba került, a kampányhajrában tényleg bármi előfordulhat, meg annak az ellenkezője is. A minap még meglepődtünk azon, ahogy Tarlós István megafonba és Tordai Bence fülébe üvöltözik, aztán azon akadtunk fenn, hogy parkolóautomatának öltözött aktivisták próbálták megzavarni Karácsony Gergely sajtótájékoztatóját, majd egy kitakart lajstromszámú csónakról bömbölt a cirkuszi csinnadratta-zene Karácsony programbemutatóján. Majd nyuszinak öltözött ellenaktivisták szóltak bele Tarlós István előadásába egy konferencián. Meglepődjünk? Sírjunk? Nevessünk?

A ki kinek az ügynöke, ki kit fizetett le, ki civil- álcivil vagy kamujelölt típusú híreken túl ezek a nyuszis és beszólogatós akciók talán nem annyira megszokott kommunikációs eszközök. Az egyik magassága a kampánynak a Tápiószeléért Társaskör polgármesterjelöltje, aki arcképével felmatricázott sört osztogatott. És az a „magánszemély” is, aki bepanaszolta Bomba Gábort, az Éljen Szekszárd Egyesület összellenzéki polgármester-jelöltjét, mert visszaél Bomba családnevével, és a „népszerű energiaital márkajelzésével azonos módon tünteti fel magát”.

A mélypont pedig a bajai önkormányzati lap, a Bácskai Napló akciója, amikor az ellenzék jelöltek kampányportréit csúfították el: az egyik női jelölt orrát megnagyobbították, akár egy majomét, másnak golyóstollal rajzoltak bandzsa szemet, Hitler-bajuszt, ördögi tekintetet, megint másoknak a bőrét vették sötétebbre. Egy másik jelölt nyakát meggörbítették, hogy púposnak nézzen ki.

Közben azért bónuszok is: például ingyenes lapként Kubatov Gábor fideszes pártigazgató kiadásában megjelent a Tarlós – ez az újság címe, amelyben Tarlós azt nyilatkozza, hogy nem kell cirkusz. Ez azért poén, persze nem túl nagy, de valami.

Persze nem marad el a jól bevált krumpliosztás, rezsiutalvány, kiszivárgott és manipulált hangfelvételek. Az egyik a minap épp Karácsonyról szivárgott ki. Aki szerint ugyan semmi olyan nem hangzik el, amiről korábban ne beszélt volna, ez csak megfélemlítés, zsarolás, titkosszolgálati eszköz, és akik ilyet tesznek, azokat „kidobja, mint macskát szarni”. És akkor Hende Csaba-féle kollektív hazaárulózási kórust még nem is említettem.

Nem egyszerű tehát mérleget vonni a kampányról, ezekhez a sztorikhoz képest egy argentin szappanopera tényleg kispálya. A tét nem kicsi. Régóta most először lesz olyan választás, ahol a legtöbb helyen egy kormányoldali és egy ellenzéki jelölt indul.

Nem véletlen, hogy a kormánypárti agytrösztök megállás nélkül fújják, hogy Karácsony alkalmatlan, alkalmatlan, alkalmatlan és alkalmatlan, ráadásul nincs is ellenzéki összefogás. G. Fodor Gábor például az ominózus nyuszis konferencián azt mondta, hogy az ellenzéki összeborulás csak a politikai nyelv szintjén valósult meg, az ellenzéknek nincs olyan vezető politikusa, aki egyben tartaná őket. Miközben a Fidesznél egység, politikai fegyelem, vízió, érdekközösség van, és amíg ez így van, addig hozza az ötven százalékot. Így aztán minden, ami az ellenzék közötti széthúzást erősíti, az jól jön a Fidesznek.

És itt a lényeg: felborulni látszik ugyanis az Orbán által amúgy zseniálisan felépített centrális erőtér, amelyben az ellenzéki pártok egymást nyírják, miközben a Fidesz mindent visz. Igaz, nem ment gyorsan, kilenc év kellett az ellenszer esetleges megtalálásához. A legnagyobb tét persze a főpolgármesteri poszt, ha ez ellenzéki lesz, abba belereccsenhet a NER, az okozhat némi repesést a betonbiztosnak tűnő rendszerben.

Lampé Ágnes jegyzete a Hetes Stúdió 2019. szeptember 28-i adásában hangzott el. Címlapi kép: Koszticsák Szilárd/MTI