„Klubrádió
Megbeszéljük...

Karácsony: Legyen vita, csak Tarlós ne megafonba beszéljen!

19/09/2019 17:16

| Szerző: Klubrádió

Zuglói ügyekről, parkolásról és vitáról is beszélgettünk Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével, aki utóbbival kapcsolatban csak annyit kér: ne hozzon megafont Tarlós István főpolgármester. A stílusán nem változtat, konszenzuskereső, de szerinte ami jelenleg van Budapesten, az nem kompromisszum, hanem alávetettség.

2019. szeptember 19. Megbeszéljük / részlet, Karácsony Gergely (19.09.19.)
46:25
00:00

Elsőként Zuglóról kérdeztük - ottani polgármesterként - Karácsony Gergelyt, mivel Tarlós István rengeteget emlegeti a kormánymédia nyomán az ottani, szerinte tragikus állapotokat. Karácsony szerint „olyan ez a választás, mintha Tarlós Zuglóban szeretne polgármester lenni”. Büszke arra, amit közösen elértek a XIV. kerületben, és ebbe nem mindig érti bele a helyi Fideszt, mert nem volt többsége. Az előző polgármesternél, Papcsák Ferencnél -800 millió forint volt öt éve ilyenkor a kasszában, ők kihúzták pluszban a sokmilliárdos iparűzésiadó-bevételek beérkezése előtt is. Mindig Zuglóban kapta a legtöbb szavazatot, szerinte a választók visszaigazolása a fontos. Zugló összes közparkját felújították, több bölcsődét és óvodát újítottak fel, mint az elmúlt 10 évben és zuglói szociális modellt dolgoztak ki, amelyet mások is átvettek - sorolta.

Rákérdeztünk a parkolás ügyére is, amely szintén fontos téma a kampányban. Karácsony Gergely azt mondta: Zuglót mindenhol olyan övezetek veszik körül, ahol van fizetős parkolás, nekik is lépniük kellett. Volt olyan szerződés, amelyet a Fidesz erőltetett, ő ezzel nem értett egyet. Most már felmondtak rossz szerződéseket. Olyan automaták vannak, amelyeken látszik a bennük lévő pénz mennyisége, nem úgy, mint Ferencvárosban (ahol a 444 dokumentumfilmje készült a parkolási mutyiról), ezekből nem lehet elvinni az összegeket. Szerinte egységes parkolási rendszerre lenne szükség, ha rajta múlna, ilyet hozna létre. 

Ha lenne vitája Tarlós Istvánnal, megkérdezné, hogy lehet, hogy az elmúlt 9 évben 10 ezer helyett csupán pár száz P+R parkolóhely létesült. Tarlós szerint egyébként lényegében Orbán Viktor miniszterelnök nem hagyta jóvá az egységes fővárosi parkolást. Karácsony Gergely viszont azt mondta, a főváros hozhat erről döntést, az a főpolgármester dolga, hogy a kerületi polgármesterekkel képes legyen megállapodni, mert jelenleg a kerületek ruháztak be és komoly bevételük van ebből. Neki nem a miniszterelnök a fontos, hanem a kerületi polgármesterekkel egyeztetés.

Márciusban leült Puzsér Róbert független jelölttel és égy készült, hogy ott kapni fog, végül nem lett éles a vita. Nincsenek feltételei, ott lehet Puzsér is, de ha nincs ott a jelenlegi főpolgármester, akkor annak nincs sok értelme. Ha vitázna Puzsérral, akár élesebb hangokra is készen áll tőle, de arra sincs garancia, hogy utána kiáll vele a városvezető. Csak annyi kérése van, hogy ne hangosbeszélőbe beszéljen Tarlós, és hagyja őt is szóhoz jutni.

A főpolgármester erőteljes stílusát ismerve sem az a kérdés Karácsony szerint, hogy a vitájukból ki jönne ki jól, a demokrácia jön ki rosszul abból, ha nincs lehetőség az érvek találkozására. Nem tudja, mondott-e Tarlós bármit azonkívül, hogy őt pocskondiázza. A város jövőjéről kellene beszélni és állandóan róla beszél, valószínűleg azt gondolja, hogy ő a város jövője - ironizált Karácsony Gergely.

Abban biztos, hogy Tarlós István tud kényelmetlen kérdéseket is feltenni, de abban is, hogy ezekre meg tud felelni. Neki viszont rengeteg kérdése van, az ingatlanárak növekedése, a teljesség igénye nélkül a Városliget beépítése, Római-parti gát és a fakivágás, de ezeket nem tudja feltenni, mert nincs vita, csak kinyilatkoztat a kormány a „lakájmédiában”.

Feltette a kérdést: ez a város a kormány játszótere vagy a budapestieké? A kormánynak kiemelt beruházások javarészt stadionok, plusz 5-600 milliárdos a Liget projekt, és mások mellett a miniszterelnök várba költöztetése is „horribilis összegbe” került. Ehhez képest egyedüli felújításként a 3-as metrót nevezte meg, de az szerinte, „az évtized legnagyobb korrupciós ügye”. Ennyi pénzből a „ráncfelvarrott” oroszok helyett új szerelvényeket lehetett volna venni, ráadásul közben kiderült, hogy Tarlós helyettesének a férje az orosz metrós céggel üzletel.

Műsorvezetőnk közbevetette, hogy ha Orbán Viktort keresztbe akar tenni a fővárosnak, akkor meg is teszi, mint a 4-es metró és a Nemzeti Színház ügyében Demszky Gábor idején. Karácsony Gergely szerint viszont Budapest most is bűnhődik, Orbán Tarlósnak is keresztbe tett, de ő egy idő után nem harcolt tovább és elfogadta, hogy ha a kormány el akar vinni valamit, akkor elviszi. Karácsony nem harcba hívja a várost, konszenzuskereső ember, de ez rossz konszenzus, alávetettség, és nem együttműködés.

Arra a hallgatói felvetésre, hogy nem kellene-e keményebben, harciasabban fogalmaznia, hiszen úgy tűnik, a Fidesz csak az erőből ért, úgy válaszolt az ellenzéki jelölt: ne várják tőle, hogy hangnemet változtasson, abban hisz, hogy meg kell hallgatnunk egymás véleményét. Az előválasztás előtt is megkapta, hogy nem elég erélyes, de aztán csaknem 50 százalék szavazott rá. Tervei között beszélt arról, hogy a Ferencvárosban és Csepelen tervezett új stadionok helyett zöldítést szeretne a használaton kívüli ipari területeken, a lakásárak elképesztő emelkedését pedig bérlakások építésével próbálná enyhíteni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Facebook

Megbeszéljük
2019.09.19. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György