„Klubrádió
Reggeli gyors

TASZ: Jogsértő, hogy a kormány Tarlós mellett kampányol

17/09/2019 10:24

| Szerző: Klubrádió

A TASZ szerint a kormány jogsértő kampányt folytat Tarlós István főpolgármester mellett; a múlt heti kormányinfón elhangzottakra hivatkozva kifogást nyújtottak be.

2019. szeptember 17. Reggeli gyors / részlet, Szabó Attila, TASZ (19.09.17.)
04:28
00:00

A TASZ szerint a kormány jogsértő kampányt folytat Tarlós mellett. Ezt egyebek mellett arra alapozzák, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, "aki alkalmas főpolgármesternek, az együttműködést keres a kormánnyal, aki alkalmatlan, mint Karácsony Gergely, az elutasítja az együttműködés lehetőségét, és hadállásnak tekinti a főpolgármesteri tisztséget".

Szabó Attila, a TASZ politikai szabadságjogi projektjének munkatársa közölte: ez a múlt heti kormányinfón hangzott el a minisztertől, és ők határidőn belül benyújtották a kifogásukat a Fővárosi Választási Bizottsághoz. Úgy vélte: Gulyás Gergely nyilatkozata, amelyet a kormány nevében tett, alkalmas a választók befolyásolására, hiszen ezzel eltántoríthat embereket a Karácsonyra szavazástól. Ráadásul szerintük a kormánynak erre nincs jogköre, mert tájékoztatást természetesen adhat, de ez már kampánynak minősül.

Az MSZP is beadott egy nagyon hasonló választási kifogást, azt elutasították arra hivatkozva hétfő este, hogy a kormány csak a kommunikációs jogkörét gyakorolta. Szabó Attila ezért úgy gondolja, az ő kifogásukat is elutasítják, de mindenképpen fellebbeznek.

Hangsúlyozta: a kormány kommunikációs jogköre addig terjed, hogy nagyon fontos az önkormányzati választás, mindenki menjen el szavazni a neki megfelelő jelöltre. Abba már biztos nem mehet bele, hogy ki alkalmas és ki nem, ezzel a saját véleményét közvetíti, azt, hogy a kormány, mint legfőbb közjogi szerv, nem tartja alkalmasnak az egyik jelöltet. A választási kampányban ilyet nem mondhatna a kormányzat, önmérsékletet kellene tanúsítania és tiszteletben tartania az önkormányzati választások függetlenségét.

Az interjút a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg! Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors
2019. szeptember 17., kedd 07.45
Műsorvezető: Szénási Sándor