„Klubrádió
Reggeli gyors

„Tarlós meg se próbálta megakadályozni a főváros kifosztását”

19/09/2019 13:58

| Szerző: Klubrádió

Tarlós István a kormányfővel sose vállalt konfliktusokat, legfeljebb Lázár Jánossal, aki már nincs a posztján. Király Dávid elemző szerint amikor fontos jogköröket vettek el a fővárostól, a főpolgármester nem kritizált, hiába állítja magáról, hogy nem köti a pártfegyelem.

2019. szeptember 19. Reggeli gyors / részlet, Király Dávid (19.09.19.)
09:18
00:00

Tarlós István elmúlt kilenc évéről indít cikksorozatot a Magyar Narancsban Király Dávid, a Republikon Intézet elemzője, aki a kormány és a főváros kapcsolatát is vizsgálta. Azzal kezdte: Tarlós, miután 1994-ben kilépett az SZDSZ-ből, mindig azt hangoztatta, hogy nem köti pártfegyelem, most is előszeretettel hivatkozik arra, hogy az ő „gondolkodói körükben” (tehát a Fideszben) csak Kövér és ő fogalmaz meg ellenvéleményt. Ugyanakkor látni kell, hogy ezek a konfliktusok mindig igen halványak voltak, sosem a valódi döntéshozóval, a miniszterelnökkel fordult szembe, csak valamelyik miniszterrel „volt mersze” ezt megtenni, leggyakrabban Lázár Jánossal. Mióta ő már nem kancelláriaminiszter, ilyet se látunk Tarlóstól.

Király Dávid felidézte, amikor különbuszon utazott együtt Orbán Viktor és Tarlós István: már hat éve volt, de nehéz elfelejteni. A Balettintézettel kapcsolatban Orbán elmondta, mit kéne tenni – pedig semmi köze hozzá, az önkormányzati politika ilyen szintjébe nem szólhatna bele. Az index videója a 2013 áprilisi esetről:

Az oktatás és egészségügy az államosítás ikonikus példája, mindegyik önkormányzat elszenvedte. A főváros az elmúlt években a minimális fenntarthatóság érdekében nagyon fontos jogkörökről mondott le vagy vették el tőle azokat úgy, hogy közben nem fogalmazott meg kritikákat. Valamiért kapott nagyon csekély ellentételezést, de például a Városligetet teljesen ingyen adta át. A főpolgármester a még a véleményét se fejtette ki arról a múzeumi negyedről, amelyet ő a programjában a Nyugati pályaudvar mögötti barnamezős területre ígért meg.

Az tényleg érdekli a budapestieket, hogy az amúgy is kevés zöldfelületet irtja-e a főváros, hagyja-e irtani, vagy sem. „Ebben a főpolgármester deficitje teljesen nyilvánvaló” Király Dávid szerint. Nem véletlen, hogy két hónappal a választás előtt zöldügyi biztost nevezett ki, ami kilenc év után „vicces”, hiszen a Margitszigeten százszámra vágtak ki fákat, a Városligetben betonoznak.

Mekkora a játéktere a főpolgármesternek, akárhogy is hívják? A három hét múlva esedékes választáson van lehetőség oda szavazni, ahova akarnak a budapestiek, nem Tarlós István az egyetlen jelölt. Akármilyenek is a lehetőségei, a közvetlenül választott főpolgármester még mindig van olyan fontos pozíció, hogy legyen lehetősége rábírni a kormányt az önkormányzattal kapcsolatos pozícióra. Ez volt 2010 előtt is, amikor egy oldalon állt a főváros vezetése és a kormány, de nem volt zökkenőmentes a kapcsolat.

Az elmúlt kilenc évben pont arra nem nagyon láttunk példát, hogy a főpolgármester a választói bázisra támaszkodva a főváros érdekeit képviselte volna akár a vele azonos pártállású kormánnyal szemben. Láthattuk, milyen eredménye van annak, ha kormánypárti főpolgármestert választ a főváros, és  nem vagyunk vele sokkal előrébb – vélekedett Király Dávid.

Az interjú hangfelvételét a poszt elején kattinthatja! Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Reggeli gyors
2019. július 23., csütörtök 06.45
Műsorvezető: Dési János