„Klubrádió
Esti gyors

Nem viccelt a Fidesz Bombával – Lampé Ágnes jegyzete

18/09/2019 18:02

| Szerző: Lampé Ágnes/ Klubrádió

Szürreálissá vált a kampány Szekszárdon: Bomba Gábort, az ellenzék polgármester-jelöltjét a neve miatt panaszolták be, mondván, egy energiaital „márkajelzésével azonos módon tünteti fel magát”, ezzel „megtéveszti a választókat”. Még egyszer: a nevével. A választási bizottság a civil jelöltnek adott igazat, aki így jogszerűen használhatja – saját nevét.

2019. szeptember 18. Esti gyors / részlet, Lampé Ágnes jegyzete (19.09.18.)
02:10
00:00

Az önkormányzati választás tényleg mindenkiből a legváratlanabbat hozza ki. Tarlós István megafonos performansza után számomra a kampány eddigi legelgondolkoztatóbb eseménye történt Szekszárdon, ahol egy magánszemély – akiről azóta kiderült, hogy helyi fideszes jelölt – azért panaszolta be Bomba Gábort, az ellenzék által támogatott polgármester-jelöltet a helyi választási bizottságnál, mert szerinte kihasználja a „Bomba” családnevét, és az energiaital „márkajelzésével azonos módon tünteti fel magát”.

Még egyszer elmondom, hogy elhihessem végre: Bomba Gábor az energiaital „márkajelzésével azonos módon tünteti fel magát”.

Ráadásul – folytatódik a hivatalos indoklás – családnevének „ilyen formában való megjelentetésével” megtéveszti a választópolgárokat, mert azt az érzetet kelti, hogy „ismerős” a termék miatt. Mi jöhet még? Tényleg, mi jöhet még? Vagy ez vicc? Szórakozás? Performansz? A média figyelmének felkeltése?

És még nincs vége: a panaszos azt elismeri, hogy az energiaital nevében ugyan van egy felkiáltójel is, ami Bombánál hiányzik, de a nevének és szervezetének karakter- és színhasználata nagyon is hasonlít a Bomba Gold termékre, így aztán – jön a következtetés – megsérti a választások tisztaságát és az esélyegyenlőséget.

Itt tartunk ma, 2019-ben Magyarországon. Ez láthatóan nem vicc, nem kacsa, hanem a kőkemény valóság. Önök már fel sem kapják a fejüket egy ilyen hírre? Vagy azt mondják, nálunk úgyis bármi megtörténhet?

Bomba hozzátette, hogy ilyen alapon a vele szemben induló fideszes polgármester, Ács Rezső nevében is van potenciál bőven. Be lehetne panaszolni mondjuk azért, mert az Ács nevű barkácsfelszerelésgyártó cég „márkajelzésével azonos módon tünteti fel magát”.

Tök jó, nem?

És egész jó kis kreatívot lehetne gyártani hozzá. Bomba úgyis hiába kért engedélyt plakátjainak kihelyezésére a fideszes önkormányzat jegyzőjétől, mert ő „egy olyan osztályra továbbította a kérelmet, ami nem is illetékes ebben a kérdésben”.

És happy end: a szekszárdi választási bizottság Bombának adott igazat. Tehát van még mit csiszolni a márkajelzésen.

Lampé Ágnes jegyzete az Esti gyors 2019. szeptember 18-i adásában hangzott el.