„Klubrádió
Megbeszéljük...

Undorodó választókkal a 100 százalékos fideszes ellen

17/09/2019 17:53

| Szerző: Klubrádió

Nem volt ellenjelöltje a Sárospatakon győztes fideszes polgármesternek a legutóbbi választáson, amelyen egyébként 20 százalék tiltakozásul érvénytelen voksot adott le. Azóta megegyeztek a civilek és a helyi pártok, a polgármesterjelöttel beszélgettünk arról, hogy sokan félnek ajánlást adni, de azt mondják, a választáson ott lesznek.

2019. szeptember 17. Megbeszéljük / részlet, interjú Csetneki József (19.09.17.)
13:13
00:00

Csetneki Józseffel, a Patakért Egyesület, Sárospatak ellenzéki polgármesterjelöltjével beszélgetünk arról, hogy milyen a vezetés, a kampány és a hangulat a patinás városban.

Elmondta: az elmúlt több mint 9 évben fideszes a vezetés, és olyan helyzeteket teremtett, amelyekre muszáj volt válaszolni. 2014-ben még nem tudtak, akkor a civilek, valamint a bal- és a jobboldali ellenzéki pártok helyi együttműködése „majdnem halva született ötlet volt”. Most meg tudták csinálni, és ezt a pillanatot meg kell ragadni. Nyolc jelöltet kell állítani Sárospatakon, főleg kifejezetten civilek vannak a Patakért Egyesület jelöltjei között, középiskola tanár, művésztanár, közgazdász, borász, jogász, vállalkozó, sportember, és van egy MSZP-s, aki „hivatásos nagymama”.

A tipikus problémák között említette, hogy a működő közösségek száma igen megcsappant az elmúlt 9 évben, nehéz volt megszólítani azt a 8 embert is, aki vállalta az indulást, mert óriási félelem. Nem működnek azok a polgári mechanizmusok, amelyek kitermelnék maguk közül ezeket a „szószólókat” - tette hozzá. A politika általában félelmet és undort kelt az emberekben, szitokszóvá vált Csetneki József elmondása szerint, nagyon nehéz elmagyarázni, hogy a helyi ügyek, egy fasor ültetése vagy ritkítása, a közvilágítás felkapcsolása nem pártpolitikai szempontok szerint működnek.

Úgy folytatta: amikor ajánlásokat gyűjtöttek, többen félelmüknek adtak hangot, hogy kikerülnek a kezükből az adataik egy olyan papíron, amelyen nem a regnálókat támogatják, de kacsintottak, és mondták, hogy „majd a választáson ott leszünk”. 2014-ben nem volt ellenjelöltje az így 100 százalékkal győztes Aros Jánosnak (Fidesz-KDNP), de 700-an érvénytelenül szavaztak (ez majdnem 20 százalékot jelent - a szerk.), ezzel kinyilvánították, hogy a győztes nem az ő jelöltjük.

A fideszesek azzal kampányoltak, hogy szavazzanak az emberek a Fideszre, mert akkor jön a pénz, de nem jött. Szerinte a vezetésnek a kreativitásán, tervein, városról alkotott képén múlik ez, hiszen a szomszédos, szintén fideszes Sátoraljaújhelyen komoly fejlesztések voltak.

2018-ban a 17-ből csak a három legszegényebb körzetben tudott komoly eredményeket elérni a fideszes Hörcsik Richárd, a többiben legyőzték az őket támogató pártok, de külön-külön indultak. Az EP-választáson alacsony volt a részvétel, de megjelent 300 momentumos szavazat, ami eddig nem volt. Szerinte visszajöttek Patakra szavazni a fiatalok. Ők szeretnék megállítani az elvándorlást, vállalkozás-élénkítő beruházásokkal, startupokkal, távmunkával.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük
2019. szeptember 17., kedd 16.45
Műsorvezető: Bolgár György