„Klubrádió
Esti gyors

A király és a látszatválasztás - Herskovits Eszter jegyzete

13/09/2019 18:02

| Szerző: Herskovits Eszter/Klubrádió

A király egyik helytartója egy nap még ennél is tovább ment. Megfenyegette a király politikájával szemben állókat, hogy ha ők merészelik irányítani az úgynevezett választások után a székesfővárost, nem lesz ott se pénz, se paripa, boldoguljanak, ahogy tudnak.

2019. szeptember 13. Esti gyors / részlet, Herskovits Eszter jegyzete (19.09.13.)
01:57
00:00

Egy messzi királyságban – Afrikában talán? – a király úgynevezett választást hirdetett. Ez az úgynevezett választás megtévesztésig hasonlított egy valódi választásra. Ezen is elindultak a király politikáját ellenzők, olyanok, akik egy nap akár még arra is vetemednének, hogy a király helyébe lépjenek, ha erre felhatalmazást ad a nép.

Csakhogy ez az úgynevezett választási rendszer sok ponton hibádzott. A király, akinél volt minden, pénz, paripa és hatalom, nagyon sok hatalom, mindent elkövetett, hogy a neve alapján bármennyire igaznak is tűnő voksolás végső soron egyfajta látszatesemény legyen.

Még a pandúrjait is ráeresztette az egyik vármegye jelöltjére, olyan csalással vádolva meg őt, amelyeket mindmáig kizárólag ő és udvara alkalmazott. És a pandúrok teljesítették a királyi óhajt, végül is megvádolták a vármegye jelöltjét.

Az egyik rendszerkritikus, hovatovább, rendszerellenes énekes ellen pedig titokban, fű alatt kőrözést adott ki a király, a rendszerellenes énekes pedig minderről mit sem sejtve élte tovább a mindennapi életét, rótta a szokásos útvonalait, esténként hazatért állandó otthonába.

Nehéz lenne tehát azt állítani, hogy nem tudták megtalálni, mégsem találták. Ja, igen, mert nem is keresték, igazából készültek a nagy vásári mutatványra, ahogy elővezetik bilincsben.

A király egyik helytartója egy nap még ennél is tovább ment, pestiesen szólva - bár ez nem illik ebbe a régi afrikai mondavilágba -, szintet lépett. Megfenyegette a király politikájával szemben állókat, hogy ha ők merészelik irányítani az úgynevezett választások után a székesfővárost, nem lesz ott se pénz, se paripa, boldoguljanak, ahogy tudnak.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég közölte: ha Karácsony Gergely lesz a főpolgármester, érvényét veszti a Budapest és a kormány közti 1000 milliárdos megállapodás. De ez nem tudom, hogy is jutott eszembe ennek a régi, afrikai történetnek a mesélése közben.

Herskovits Eszter jegyzete az Esti gyors 2019. szeptember 13-i adásában hangzott el. (Címlapi kép: Facebook)