„Klubrádió
Reggeli gyors

Előveszi a rendőrség Pikó aktivistáit

13/09/2019 12:39

| Szerző: Klubrádió

Több ellenzéki aktivista kihallgatásával folytatja a rendőrség a józsefvárosi ellenzéki kampánycsapat ellen indított eljárást. Vinniük kell magukkal a személyes laptopjukat is – mondta a Klubrádióban Pikó András, a VIII. kerület összellenzéki polgármesterjelöltje. A politikus putyini próbababának érzi magát, újabb, az oroszországi módszerekre hajazó módszerek bevetésére számít a Fidesz részéről.

2019. szeptember 13. Reggeli gyors-részlet/Interjú Pikó Andrással (19.09.13.)
18:52
00:00

Öt önkéntest kihallgatásra hív be a rendőrség a józsefvárosi ellenzéki kampánycsapatból, akiknek magukkal kell vinniük személyes laptopjukat. Azokról az aktivistákról van szó, akik láthatók a fideszes rágalomhadjáratra ürügyet adó fényképen – mondta Pikó András, az ellenzék józsefvárosi polgármesterjelöltje, a Klubrádió volt riportere.

A rendőröknek először azzal kellett tisztába kerülniük, hogy a kampánycsapatnak nincsenek központi számítógépei, hanem mindenki a saját gépén és internetes felhőben dolgozik – tette hozzá.

Az egyre dagadó ügy első felvonása a Pikóék ellen indult fideszes lejárató sajtókampány volt, amelyet egy fotóra alapoztak. Ezen az látszik, hogy emberek egymás mellett dolgozva számítógépen írnak. A kormány propagandasajtója ebből kiindulva azt sugallta, hogy a józsefvárosi ellenzéki aktivisták törvénytelenül rögzítették jelöltjük ajánlási íveiről a választópolgárok személyes adatait, hogy abból illegális adatbázist építhessenek.

Pikó szerint azonban teljesen ártatlan iratellenőrzési munkát ábrázol a kép, amelyet egyébként egy közéjük beépült fideszes küldött tovább zárt facebookos csoportjukból.

Pikó András
 
Pikó András aktivistákkal
 

A rendőrség ezt követően, szerdán házkutatást tartott Pikóék kampányközpontjában, ahol több órán keresztül hallgatták ki Pikó kampányfőnökét, Udvarhelyi Tesszát, majd lefoglalták a laptopját, akárcsak egy másik aktivistáét, aki épp a helyszínen tartózkodott, és nála volt a számítógépe – bár ő nem szerepelt azon a képen, amelyre hivatkozva elindult ellenük a fideszes hecckampány.

Pikó szerint a józsefvárosi ellenzéki kampánycsapat ostromlott várban érzi magát, ő pedig személy szerint mindenre fel van készülve. Mint mondta, putyini próbababa lett, akin a fideszes hatalom mindent kipróbál, amivel ellenzéki indulóként árthat neki – trollokat, rendőrséget vet be ellene, majd több más, Oroszországból már ismerős módszert is. Bár józan számítás szerint odáig nem tud a dolog elmenni, hogy kizárják a választásból, de megvádolhatják mindenfélével, függetlenül attól, hogy a Fidesszel ellentétben az ellenzéki csapat semmilyen törvénysértést nem követett el – hangsúlyozta.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, és a rendőrség nem politikai megrendelésre dolgozik, szerinte az lett volna furcsa, ha egy ilyen gyanú alapján nem indul eljárás.

Az október 13-ai önkormányzati választáson a Fidesz ellen elinduló Pikó arról is beszélt, a kampány legyúrja az embert fizikálisan, és a családját, magánéletét is megviseli. Édesanyjának először azt ajánlotta, inkább ne nézzen tévét, mert nyilván nem hiányoznak már neki azok az izgalmak, amiket a róla szóló anyagok okoznának, aztán rájöttek, hogy a piacon úgy is szembejön a valóság, így talán mégis jobb, ha felkészül a Józsefvárosból érkező hírekre.

A Pikó ellen indított, a politikus és támogatói által megalapozatlannak és politikai indíttatásúnak tartott hatósági támadás miatt pénteken este 6-kor a VIII. kerületi Práter utcában tüntetést tartanak, amit Karácsony Gergely, az ellenzék főpolgármester-jelöltje szervezett. A Pikó melletti kiállásra buzdított Alföldi Róbert rendező is, aki a Facebookon azt írta, védjük meg a szabadságunkat, védjük meg a civil közösségeket.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Pikó Andrással
2019. szeptember 13., péntek 06.15
riporter: Pálinkás Szűts Róbert