„Klubrádió
Reggeli gyors

Házkutatásokkal vág vissza Putyin

13/09/2019 11:35

| Szerző: Klubrádió

Mandátumai egyharmadát veszítette el Moszkvában az Egységes Oroszország Párt. Navalnij „okos szavazás” taktikája bevált.

2019. szeptember 13. Reggeli gyors - részlet 19.09.13. Sz. Bíró Zoltán
07:15
00:00

Az oroszországi helyhatósági választások után 43 városban tartottak házkutatásokat a hatóságok, mintegy 150 helyszínen, a Navalnij által vezetett ellenzék irodáiban. Hivatalosan pénzmosás volt az indok, ezzel vádolták a Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványt, állítólag 1 milliárd rubel volt az érték, de aztán más összegeket közöltek, ez is jelzi, hogy a hatalom kissé összezavarodott.

A hatalom igyekszik ellehetetleníteni az ellenzéket, a civil szervezeteket – mondta el Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő- miután látszik, hogy Alekszej Navalnij stábja hatékonyan működik. Kitalálták ugyanis az úgynevezett okos szavazást, amelynek lényege, hogy a parlamenten kívüli ellenzék szimpatizánsai arra a jelöltre voksoltak, akinek a legnagyobb esélye volt a győzelemre, azaz nem a saját preferenciáikat vették figyelembe.

Ennek következtében Moszkvában a kormányzó Egységes Oroszország párt elveszítette mandátumainak egyharmadát, de más, jelentős városokban is csökkent a befolyása.

Még júliusban kezdődött egy óriási tüntetéshullám, mert ellenzéki jelölteket egyszerűen kizártak a versenyből, különböző mondvacsinált ürügyekkel. Mintegy kétezer tüntetőt vittek be a rendőrök, több embert le is csuktak, pedig kifejezetten békés megmozdulásokról volt szó.

Látszik, hogy a hatalmon lévők idegesek lettek – mondta Sz. Bíró Zoltán. A mostani házkutatások során elsősorban számítógépeket vittek el, valószínűleg azért, hogy az ellenzék ne tudjon szerveződni, mozgósítani.

Navalnij sorsa megjósolhatatlan. Egyelőre úgy tűnik, hogy Putyin még tart a nemzetközi visszhangtól, megítéléstől, de a történész szerint a hatalom eljuthat egy olyan pontig, amikor már megkeresi, és megtalálja azt a megoldást, amellyel kivonhatja az ellenzéki vezetőt az oroszországi politikából.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2019.09.13. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás Szűcs Róbert