„Klubrádió
Reggeli gyors

Elfüggönyzött járművekbe tuszkolják a tüntetőket Moszkvában

12/08/2019 15:39

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzék egyre jobban kezdi kihasználni nagyon szűk lehetőségeit, és erre egyre brutálisabban reagál Putyin rendszere. Az elfüggönyzött autók az orosz történelem egy igen rossz korszakát juttatják az ember eszébe – meséli a 444 újságírója, aki Moszkvában járt.

2019. augusztus 12. Reggeli gyors / részlet, Urfi Péter (19.06.19.)
08:02
00:00

Július 14-e óta tartanak a tüntetések Moszkvában, a legutóbbi kettőn 1700 embert vittek el, állítottak elő a rendőrök. Urfi Péter, a 444.hu újságírója ott volt, beszélt a tüntetőkkel, őt kérdeztük.

Nem tudósítani ment ki, hanem a családjával nyaralt. Ebből a szempontból volt érdekes, hogy mit lát egy egyszerű járókelő ezekből az eseményekből. Odament és ott maradt az egyik július végi nagy tüntetés végéig, de nem ment be, pont azért, mert számított a rendőri erőszakra és az is lett, gumibotozásba torkollt az egész.

A tüntetés a Tverszkaja utcában volt, amelyet az Andrássy úthoz, Champsy-Élysées-hez szoktak hasonlítani, nagy bevásárlóutca, rengeteg a turista. Semmilyen törvény nem tiltja, hogy ott sétáljanak, mégis elküldték őket a rendőrök, az utcára nem lehetett bemenni. Találkozott egy egészen speciális formájával a tüntetésnek, amikor egy ember áll ki és némán tart egy táblát. Rendes tüntetésre nem lehet engedélyt kapni, de ez még nem számít annak, így a többiek tisztes távolságot tartanak tőle.

Egy ilyen csoporttal, húsz év körüli fiatalokkal beszélt, akik azt szeretnék, hogy legyenek választások, hadd induljon el az a jelölt, akit támogatnak. A nagyon szűk lehetőségeket szerinte elkezdi jobban kihasználni az orosz ellenzék, elindulnak a választáson (vagy legalábbis megpróbálnak), egyedül tüntetnek, akár illegálisan is, és elvitetik magukat a rendőrökkel. Az látszik, hogy földön fekvő embereket gumibotoznak a rendőrök.

Az említett Tverszkaja utcai tüntetésen a járda mellett parkolt és a belső udvarokban is állt száz elfüggönyzött busz, amibe nem lehet belátni. Először nem is értette, hogy mi szükség van erre, de aztán látta, hogy a tüntetőket elkapták és bevitték ezekbe, aminek „Oroszországban van egy rossz hangulata”.

A rendszer megpróbálja megkötni a maga külön alkuját a középosztállyal, „ha nem politizálsz, akkor békén hagyunk”. De ha valamilyen kihívás éri ezt a hatalmat, akkor nagyon durván reagál. Két nappal ezelőtt kiposztolt valaki, egy ismeretlen az orosz közösségi médiában háromezer nevet, ellenzéki szimpatizánsokét, személyes adatokkal, rendőrségi adatbázisból dolgozva. „Ha elmész a tüntetésre, ellenség vagy”, jelzi a hatalom: tudjuk, hogy ki vagy, hol laksz, mi a telefonszámod – figyelünk.

Reggeli gyors
2019. augusztus 12., hétfő 08.50
Műsorvezető: Szénási Sándor