„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem igaz, amit a kormány állít Putyinék bankjáról

18/06/2019 12:20

| Szerző: Klubrádió

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) Budapestre költözése miatt kérdeztük Rácz András Oroszország-szakértőt, aki azt mondta: bár a kormány érvei arról szólnak, hogy a pénzintézetben csak kisebbségi tulajdonos az orosz állam, valójában nem lehet ott Moszkva érdekei ellen dönteni.

2019. június 18. Reggeli gyors / részlet, Rácz András (19.06.18.)
06:28
00:00


Rácz András Oroszország-szakértő jelezte: Moszkvában működve is gond nélkül tudott hitelezni magyar vállalatokat az NBB (üzletelt is már vele több állami és kormányközeli cég, mint a MOL, az OTP és a MET - a szerk.), ebből a szempontból irreleváns az áttelepülése Budapestre.

A magyar állam szerint Oroszország csak kisebbségi tulajdonos (40-45 százaléka van), ezért nem áll orosz befolyás alatt a bank. Rácz András erről úgy fogalmazott: a tényleges vezetés nem pontosan aszerint működik, hogy kinek mekkora a részesedése. A bank vezetése háromszintű: a kormányzótanács, az igazgatótanács és az ügyvezető igazgatóság alkotja.

A bank elnöke a harmadik élén áll, gyakorlatilag korlátlan jogkörrel, ő az orosz Nyikolaj Koszov. A két felsőbb szinten a döntések meghozatala négyötödös többséghez van kötve, ez azt jelenti, hogy mivel az oroszoknak van 45 százalékuk, nélkülük és ellenükre nem lehet dönteni. Más tagnak nincs legalább egyötödös részesedése sem, Magyarország és Bulgária 13 százalék körüli részvényes, nincs az oroszokéhoz hasonló blokkoló többség. A harmadik szintet tehát orosz szakember vezeti bármiféle kontroll nélkül, mert a két felettes szervben nem lehet Oroszország érdekei ellen dönteni - összegezte Rácz András.

Ezt a bankot 1970-ben hozták létre, hivatalosan azért, hogy a KGST-n belüli hitelezést segítse elő, de sose tudott igazán működni a keleti blokk sajátosságai miatt. A legtöbb ország benne maradt, Magyarország azonban kilépett az első Orbán-kormány idején, majd visszalépett 2010 után.

Arra a felvetésre, hogy ez a bank a titkosszolgálat fedőszerve lenne-e, úgy válaszolt: nyílt forrásokból dolgozó szakértőként nem tudja, mit csinál a titkosszolgálat. Azt lehet tudni, hogy Nyikolaj Koszov szülei KGB-sek voltak, de nem ez a baj a bankkal, hanem az egész döntéshozatali struktúrája. Nagyon kíváncsi, hogy lehetne igazolni, hogy ifjabb Koszov a titkosszolgálatnak dolgozik - jegyezte meg.

 
 
Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank orosz elnöke
Fotó: Rick Reinhard, flickr.com
 


Az index korábban megírta, hogy adómentesség, védett (de ellenőrizhetetlen) székház és elnöki rezidencia, korlátlan beutazási, azaz bevándorlási lehetőség és diplomáciai mentesség is jár a kormány és az oroszok által 2018 végén kötött nemzetközi megállapodás alapján az NBB budapesti székhely-alapításával.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2012-ben újraélesztette a bankot, a lépés jól illeszkedett Oroszország nagypolitikai törekvéseihez, hogy újra kiterjessze a nemzetközi befolyását, különösen a korábban általa uralt kelet-közép-európai térségben. A távlati cél az, hogy az oroszok kiépítsenek egy olyan pénzügyi rendszert, amely alternatívája lehet az Egyesült Államok által dominált nyugati banki infrastruktúrának.  Ez ma még talán szürreális, de a bank addig is több szempontból is segítheti az orosz érdekeket, hozzájárulhat például az orosz állam külföldi információszerzési tevékenységéhez is. A bank 9 tagállama közül ugyanis 5 (Bulgária, Csehország, Magyarország, Románia, Szlovákia) az EU és a NATO tagja.

Az Orbán-kormánynak persze más miatt lehet fontos ennyi engedményt tenni. A bank hiteleinek segítségével olyan projektek juthatnak ugyanis pénzügyi támogatásokhoz, amelyekre az EU-tól nem lehet forrást szerezni. Márpedig az NBB multilaterális intézményként hivatalosan egyik ország fennhatósága alá sem tartozik, így nem vonatkoznak rá azok a gazdasági szankciók sem, amelyeket a Krím-félsziget megszállása miatt az Egyesült Államok és az EU vetett ki Oroszországra - olvasható az index cikkében.

(címlapi kép: Pixabay)

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors
2019. június 18., kedd 07.15
Műsorvezető: Szénási Sándor