„Klubrádió
Esti gyors

A Fidesz-szavazók többsége se vette meg a keleti nyitást

23/05/2019 19:53

| Szerző: Klubrádió

A Fidesz-szimpatizánsok 20 százaléka támogatná, hogy Magyarország Oroszországgal fűzze legszorosabbra kapcsolatait, az ellenzékiek körében ez csak 4 százalék – mondta Závecz Tibor közvélemény-kutató.

2019. május 23. Esti gyors / részlet, Závecz Tibor (19.05.23.)
03:58
00:00
A Závecz Research vezetőjét arról a kutatásról kérdeztük, amely azt vizsgálta, a magyarok szerint hazánk jelenleg mely államokkal van a legközelebbi kapcsolatban, és mit gondolnak, mely külföldi országokhoz kellene közelednünk. 

Az első kérdésre 44 százalék válaszolt úgy, hogy Magyarország Oroszországgal működik együtt a legszorosabban, Németország 36 százalékot kapott.

Závecz Tibor jelezte: a másik kérdésre, arra, hogy Magyarországnak mely országokkal kellene a legjobb viszonyt kialakítania, 53 százalék a németeket mondta, az oroszokat csak 13 százaléknyian választották. A magyarok többsége tehát egy nyugati, német orientációt látna szívesen, de a megkérdezettek azt tapasztalják, hogy ez nem így van, az oroszoknak is legalább akkora szerepük van az ország diplomáciájában, mint a Nyugatnak.

A Fidesz szavazóinak 20 százaléka mondja, hogy az orosz vonalat erősíteni kellene, az ellenzékieknek csak 4 százaléka. Závecz Tibor szerint tehát azt a politikát, amelynek része a keleti nyitás és Orbán Viktor miniszterelnök rendszeres találkozói is Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, a fideszesek sem „vették meg”.

További részleteket itt olvashatnak a kutatásról.

(Címlapi kép: MTI, fotó: Szigetváry Zsolt)

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Esti gyors
2019. május 23., 18.15
Műsorvezető: Szénási Sándor