„Klubrádió
Reggeli gyors

Pénz nem számít - Lobbisták kellenek Orbánnak

23/05/2019 07:51

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Pénzért nyílt ki a Fehér Ház ajtaja. Az Európa Tanácsban és Amerikában is újabb lobbistákat bérelt fel a magyar kormány. A példa Azerbajdzsán. Nemzetközi lapszemle.

2019. május 23. Reggeli gyors - részlet 19.05.23. Lapszemle
05:20
00:00

A Fidesz pártalapítványa 150 ezer eurót fizetett a Stef Goris volt belga politikus által vezetett magáncégnek, amikor az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése a magyarországi demokrácia helyzetét vizsgálta 2013-15 között – írja az OCCRP, a Szervezett Bűnözést és Korrupciót Jelentő Projekt elnevezésű portál. A volt politikus Azerbajdzsán érdekében is eljárt, hogy imázsát az unióban emelje. A kétes szerződést a Fidesz Alapítvány igazgatósági elnöke, Balog Zoltán szignózta és az S.C. Services nevében a belga politikus, aki csak lobbistaként látogatta rendszeresen a közgyűlés üléseit.

Tanulmány tanulmány hátán

2013-ban a Magyar alkotmány és jogi környezete című 107 oldalas tanulmány elkészítését lobbizta ki, míg a médiatörvényt és annak viszonyát az uniós szabályokhoz 60 ezer euróért íratta meg 25 oldalon keresztül. 2017-ben újabb 25 ezer ütötte a markát szervezésért, menedzselésért, de Goris állítása szerint teljesítés hiányában a pénz vissza lett utalva a küldőnek. Az Átlátszó nyomozására kikért adatokra sem gulyás Gerely sem a miniszterelnöki hivatal nem kívánt reagálni. Goris csupán annyit mondott el a telefonban, hogy ezek bizalmas információk, semmit nem adhat ki. Egy névtelen forrás még elmondta a magyar oknyomozó portálnak, amit az OCCRP is közreadott, hogy az említett összegen felül 8 részletben még további 255 ezer euró is eljutott Stef Gorishoz.

 
A Fehér Ház
 
Forrás: flickr.com.
 

Pénzért nyílt ki a Fehér Ház ajtaja is?

Orbán fehér házi látogatása előtt a magyar kormány az úgynevezett híres-neves K Street neves lobbi cégével a Greenberg Trauriggal kötött féléves szerződést az Igazságügyi Minisztérium lobbistáit nyilvántartó listája szerint – írja a washingtoni Roll Call. A 100 ezer dolláros szerződést – tegyük hozzá az átlagos éves amerikai kereset 20-40 ezer dollár között mozog – április 26-án hozták tető alá, tehát szűk három héttel a miniszterelnök washingtoni vizitje előtt, és május 8-án írták alá e-mailben. Az Orbán-Trump tárgyalást 13-án ejtették meg. Ezzel együtt Laurence A. Levy szerződő fél tagadja, hogy ennek a vizitnek az előkészítésében részt vettek volna. Rudy Guiliani volt cégének munkatársai alkotják a lobbista csapatot: Albert Wynn képviselő, Steve Barringer. Ennek kapcsán a cikk hozzáteszi, hogy nemcsak demokraták, hanem még republikánusok is ellenezték Orbán meghívását. A volt demokrata Steny Hoyer képviselő szerint Orbánnak ki kellett volna érdemelnie a meghívást, méghozzá azzal, hogy tiszteletben tartja a demokráciát, a szabadság- és emberi jogokat. Szégyen, hogy ennek ellenére fogadták a Fehér Házban.

Átalakítaná az Európai Néppártot a magyar miniszterelnök

A brit Daily Express is Orbán választási kampányára koncentrál, miszerint a keményvonalas kormányfő megint Brüsszelnek üzen. A közvélemény-kutatások szerinti 50%-os támogatottsága azt is jelenti, hogy nemcsak itthon, de Európában is képes lesz megerősíteni pozícióját, annak ellenére, hogy épp migránsellenes politikája miatt zúdította rá haragját az unió, s most épp ezzel kerülhet nyerő pozícióba a jobboldaliak között. Eszében sincs elhagyni az Európai Néppártot, sőt inkább azon munkálkodik, hogy átalakítsa azt a jobbközép és a populista jobboldal egyesítésével. A cikk szerint a magyarországi uniós választásnak egy tétje van, mennyire tudja tovább terjeszteni hatalmát Orbán, és ezzel milyen befolyást képes szerezni Brüsszelben.

Bárki vihet élelmet a tranzitzónába, vagy nem?

Dunja Mijatovic 37 oldalas, a magyar kormányt támadó levelére válaszul a kormány közölte, hogy a migránsok státuszának elbírálását követően alaptalan számon kérni rajta a tranzitzónában tartózkodók ellátási hiányosságait. Mondjuk ki magyarán, az éheztetésüket – írja az InfoMigrant portál. Bárki vihet élelmet a zónába, de a magyar kormány nem köteles plusz kiadásokkal terhelni a büdzsét. A magyar kormány ehhez hozzátette, teljesen jogos volt fenntartani a még 2015-ben meghozott válságintézkedéseket, mert elrettentő erejüknél fogva a migránsok elkerülik Magyarországot. Az esetleges korlátozó, erőszakos rendőrségi intézkedések iránt sem érez felelősséget a magyar kormány. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa arra is kérte őt, hogy vegyen vissza gyűlöletkeltő és migránsellenes retorikájából.

A szélsőjobb profitál a fehér házi vizitből

A Time magazin most már tényként közli, amit a múlt héten még csak feltételezett számtalan médium: hasznot húz a szélsőjobb magyar kormány a fehér házi vizitből. Szijjártó Péter úgy nyilatkozott a lapnak, hogy ragaszkodnunk kell hagyományainkhoz és a vallásunkhoz. A keresztény Európa megőrzésének jegyében bírálta Brüsszelt, mert az elmúlt 4 évben – bármit is tett, azzal nem a keresztény Európát és annak egységét erősítette, hanem épp ellenkezőleg. Hogy mennyire igaza van, azt a vasárnapi uniós eredmények vissza fogják igazolni – vélte a magyar külügyminiszter.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI, Koszticsák Szilárd.