„Klubrádió
Reggeli gyors

„Magyarország az oroszok trójai falova”

4/04/2019 09:39

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor kockázatot jelent egész Európára nézve – állapítják meg amerikai biztonságpolitikával foglalkozó szakértők.

Amerikai körökben - már az elnök környezetében is - egyre többen mondják, hogy Orbán Viktor kétkulacsos politikát folytat. Azt hogy ide hívta az orosz befektetési bankot, egyáltalán nem nézik jó szemmel. A történet nem csak azért pikáns, mert a bank kétes üzleteket bonyolít, a tulajdonosi háttere sem igazán átlátható, hanem azért is, mert feltűnik egy apuka, aki tizenkét évig volt a KGB budapesti rezidense. Ez amerikai biztonsági körökben komoly figyelmet, sőt aggodalmat keltett - mondta el Káncz Csaba, a Privátbankár külpolitikai szakértője.

Mindez most csúcsosodik ki, amikor a NATO fennállásának 70., a magyar tagságnak pedig a 20. évfordulója van. Trump elnök kezdettől fogva hangsúlyozza, hogy nem látja értelmét a katonai szövetségnek, ha Európa csak annyit tesz hozzá, mint most. A védelmi kiadások kettőről négy százalékra növelése is felmerült, miközben a kettő sem teljesül sok országban.

Törökországot akár ki is ebrudalhatják, ha nem úgy vásárol fegyvereket, ahogy a szövetség elvárja. Lengyelország és a Baltikum országai nem bíznak a német és francia védelemben Oroszország ellen, így közvetlenül az USA-val tartanak szoros kapcsolatot.

Ebben a helyzetben hívja be Orbán az oroszországi bankot, egy tulajdonképpeni fedőszervet, amikor Magyarországnak területi védelme szinte nincs. Sokak számára világos tehát, hogy a magyar miniszterelnök kockázatot jelent egész Európára nézve.

Rózsa Péter interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.