„Klubrádió
Esti gyors

Nyomasztóan közelivé vált a putyini világ

12/08/2019 18:02

| Szerző: Herskovits Eszter/Klubrádió

A mi kis magyaros Kubatov-listánk a kanyarban sincs az orosz listához képest, de hogy Moszkva szelleme már látszik a kanyar végén, az, bármennyire ijesztő legyen is kimondani: tény. Herskovits Eszter jegyzete.

2019. augusztus 12. Esti gyors / részlet, Herskovits Eszter jegyzete (19.08.12.)
02:14
00:00

Oroszországban ismeretlenek egy helyi közösségi oldalon posztolták több ezer ellenzéki tüntető nevét, elérhetőségét, na meg biztos ami biztos, a személyes adatait. Szemlátomást rendőrségi forrásokat használtak fel ehhez. Hát igen, ez Oroszország. Mondhatnánk, hogy Moszkva azért messze van, és a mi Kubatov-listánk a kanyarban sincs ehhez képest. Meg persze nálunk nem fenyegetnek meg párokat, hogy elveszik az egyéves gyereküket, mert illegális tüntetésen vettek részt. Ami egyébként azért volt illegális, mert kormányellenes. Ez is elég sokatmondó.

Nem, nálunk tényleg nincs ilyen, gyereket még nem akartak elvenni tüntetőktől, és az ellenzéki tüntetéseket sem tiltották be. Csak szűkebbre szabták a gyülekezés lehetőségeit. Meg persze, mifelénk ugyan egzisztenciálisan ellehetetlenítenek ellenzéki újságírókat, na jó, meg időnként azért államtitok-sértésért vád alá helyezik őket, meg hát a jogvédőket is megbélyegzik képtelen törvényekkel, de legalább nem érik őket véletlen halálos balesetek, és nem követnek el hirtelen rejtélyes öngyilkosságokat sem, mint Oroszországban.

De tényleg nem? Az elmúlt években volt azért itt minden, ami a putyini világot olyan nyomasztóan közelivé teszi. Halt meg „üzletember” fura körülmények között rendőrautóban, meg egy másik szintén rejtélyes módon pár nappal az után, hogy akarata ellenére eladta az államnak a cégét. Lőtte már fejbe magát egy fideszes cégek által sokat foglalkoztatott könyvvizsgáló. És ütött már el – hogy is mondjam – figyelmetlen autós ellenzéki polgármesterjelöltet nem sokkal a választás előtt. Vittek már el Budapesten ellenzéki tüntetés közelében kutyát sétáltató járókelőket, tartottak bent demonstráló tinédzsereket fogdán teljes éjszakán át, úgy, hogy hazaszólni sem tudtak, hogy mégis mi történt velük. Sőt, indult már eljárás magyar újságírók ellen azért, mert tudósítottak nem bejelentett tüntetésről, noha a képeken is jól látszott, hogy nem tüntetni, hanem dolgozni jöttek.

Egy szó, mint száz: lehet, hogy a mi kis magyaros Kubatov-listánk a kanyarban sincs az orosz listához képest, de hogy Moszkva szelleme már látszik a kanyar végén, az, bármennyire ijesztő legyen is kimondani: tény.

Herskovits Eszter jegyzetét a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg! (Címlapi kép: Wikimedia Commons)

Esti gyors
2019. augusztus 12., hétfő 18.00