„Klubrádió
Megbeszéljük...

Nem érti, pofátlannak tartja, mégis a Fideszre szavaz

25/09/2019 06:39

| Szerző: Klubrádió

Vállaltan Fidesz-szavazó hallgató volt a Megbeszéljük stúdióvendége. Máté Bence vidéki vállalkozó elmondta, mi az, ami nagyon zavarja a kormánypártban, és mi az az erő, ami végül rendre legyőzi benne ezt a taszítást. A Fideszről és a mai magyar közállapotokról mondott véleményét más hallgatóink és Bolgár György műsorvezető is vitatták. A beszélgetést az alábbi lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

2019. szeptember 23. Megbeszéljük... (2019. szeptember 23., hétfő 16:00)
00:00
00:00
Műsorvezetők: Bolgár György, Dési János

Megbeszéljük című műsorunkban ezen a héten, a Klubrádió túlélési gyakorlatának napjaiban hallgatóink nem csak telefonon mondhatják el véleményüket, hanem néhányan közülük a stúdióba is eljönnek, és Bolgár György riporterrel együtt, a mikrofon előtt ülve kommentálják a friss közéleti eseményeket.

Egyik stúdióvendégünk hétfőn Máté Bence miskolci vállalkozó volt, aki vállaltan Fidesz-szavazó, de mint hangsúlyozta, ez nem azt jelenti, hogy fideszes. A kettő között ugyanis szerinte van különbség. Mint mondta, pozitívan elfogult a mai kormánypártok iránt, és őket gondolja jobb választásnak, de több dolgot sem ért velük kapcsolatban. Például az október 13-án esedékes önkormányzati választás fideszes kampánya miatt is egy sor kérdőjel van benne.

Nem érti

Máté Bence egyebek mellett nem érti, kire hatna egy olyan pitiáner húzás, hogy egy fideszes vezetésű településen az önkormányzati alkalmazottak kikapcsolják az ellenzéki kampányrendezvényen az áramot – ahogy az történt a VIII. kerületben, az ellenzéki polgármesterjelölt, Pikó András köztéri fórumán. Hallgatónk azt sem érti, miért kellett a bajai önkormányzati lapban elcsúfítva közölni az ellenzéki jelöltek fényképét.

Józan ésszel fel nem tudja fogni, hogy ezek miért történnek, nem látja, a kormányoldal kiket tudna megszólítani az ehhez hasonló manipulációkkal, így azt sem, hogy ezzel növelhetné szavazói számát. Azt viszont nem hiszi, hogy a ilyesfajta akciók központi utasításra történnének. Az eseteket azzal magyarázza, hogy minden pozícióban vannak buta emberek, tehát szerinte egyéni hülyeségekről van szó.

Pixabay
 

Fáj neki

Más eset szerinte az ellenzéki főpolgármester-jelölt, Karácsony Gergely elleni lejárató kampány, amely azt próbálja üzeni a választóknak, hogy a fideszes Tarlós István kihívója alkalmatlan Budapest vezetésére. Karácsony „összeberkizése” nyilván központilag megtervezett narratíva, ahogy a hozzá kapcsolódó fidelitasos köztéri provokációk is, és ez akár működhet is, elsősorban azok meggyőzésében, akik nem követik napi szinten a politikát. A Fidesz nagyon jó a narratívaképzésben, az említett szavazókhoz pedig csak ezek az egyszerű üzenetek jutnak el – tette hozzá.

Fidesz-szavazó hallgatónknak az viszont nem teszik, sőt, nagyon fáj neki, hogy nincs Tarlós-Karácsony-vita, bár a kormányoldal ódzkodása szerinte érthető. A Fidesz szerinte azért nem vitázik, mert Orbán Viktor 2006-ban, az ellenzék vezetőjeként megégette magát, amikor leült a baloldali miniszterelnök Gyurcsány Ferenccel szemben érvelni. Az akkori választási vitában ugyanis Gyurcsány részéről nettó hazugságok hangzottak el – véli Máté Bence.

De mégis

A kormánypárti szavazó ugyanakkor azt is gondolja, hogy mióta a Fidesz hatalmon van, ugyancsak naponta hazudik. Ez rettentően zavarja, és azt tapasztalja, hogy a párt, amelyről sokáig azt hitte, egy polgári szerveződés, már nem hozzá beszél. Róla, aki jól szituált, nyelveket beszélő fiatal, a Fidesz szerinte már rég lemondott, Németh Szilárd nem hozzá szól, ám ezzel együtt is rájuk szavaz.

Választását azzal magyarázta, hogy a Fidesznek van három-négy olyan döntése, amelyek számára nagyon fontosak, az elevenébe vágnak. Személy szerint nagyon kedvezőnek tartja például a kormány családtámogatási rendszerét, így a babaváró hitelt, ami neki és a feleségének konkrét és hasznos döntés.

Tehát rengeteg mindennel nem ért egyet, a hátán feláll a szőr a Fidesz sok-sok dolgától, de ha összegez, akkor a mérleg pozitív, a végén azt látja, hogy a kormány hoz olyan meghatározó döntéseket, amelyek neki jók. Nincs túl sok ilyen, de ezek számára fontosak, mint ahogy a Fidesz – és ebben van a politika művészete – sok, más helyzetű embernek is képes valamit adni a korlátozott erőforrások felosztásakor. Önérdekkövetés – tette hozzá, de azt is megjegyezte, nyilván nem csak racionális alapon hozza a döntéseit. Már akkor is a Fideszre szavazott, amikor szó se volt babaváró hitelről, tehát az érzései, elfogultságai is a mai kormánypárt felé viszik. A számára kedvező kormánylépések pedig megerősítik, hogy jól döntött, amikor rájuk szavazott.

Nem relativizál?

Fidesz-szavazó hallgatónk szerint már csak azért is jól döntött, mert nem igazak az ellenzék vádjai, hogy az ország a diktatúra felé halad, úgy látja, régen sem volt jobb a demokrácia helyzete, a politikai elit pedig régen is érinthetetlen volt. Ha kapcsoltak is le törvénytelenségekért politikusokat, azok csak kishalak voltak szerinte, a kerületi polgármesteri pozíciói is ebbe a kategóriába sorolta.

A korrupció szintén nem új jelenség, mondta, csak most pofátlanabbul, koncentráltabban, rendszerszinten és feudális struktúrában zajlik, de ez szerinte nem lényegi különbség az előző ciklusokhoz képest, és ez az álláspont szerinte nem relativizálás.

A Fidesz-szavazó hallgató arról is beszélt, miközben a Klubrádióban megszólalhat, egy határozottan jobboldali rádiónál nem kívánatos személy.

Máté Bence a Klubrádióban természetesen szabadon elmondhatta véleményét, de érveit a műsorvezető és más hallgatóink is vitatták.

Hallgassa meg Ön is a beszélgetést! 

A műsor hangfelvételét a fenti lejátszóra kattintva indíthatja el.

Megbeszéljük
2019. szeptember 23., hétfő 16.00
riporter-műsorvezető: Bolgár György