„Köszönjük
Reggeli gyors

Eltorzította az ellenzékiek arcát a fideszes lap

24/09/2019 12:00

| Szerző: Klubrádió

A fideszes vezetésű Baja önkormányzati tulajdonú lapjában, a Bácskai Naplóban fotosoppal manipuláltan jelentek meg az ellenzéki indulók fotói. Az egyik jelölttel, Dani Gittával beszéltünk.

2019. szeptember 24. Reggeli gyors / részlet, Dani Gitta, Baja (19.09.24.)
04:53
00:00

Sok más mellett rossz szemet, hatalmas orrot, sötétebb bőrt, megnyúlt nyakat fotosoppoltak a Bácskai Naplóban az ellenzék képviselőjelöltjeinek. A lap tagadta a hamisítást az indexnek, azt mondták, csupán a szöveget vették le a jelöltek fotóiról.

Dani Gittával beszéltünk, ő sötét árkokat kapott a szeme alá, sötét foltokat az arcára és összevonták a szemöldökét. Szerinte számít, hogy csúnyára maszkírozták őket az újságban. Úgy tudja, polgári peres eljárásban lehet továbblépni az ügyben. Sejtése sincs arról, ki találta ki ezt az akciót.

Elmondta: a Bácskai Napló a Baja Marketing Kft. tulajdonában van, amely 100 százalékos önkormányzati tulajdonú cég (a közgyűlésben a polgármesterrel együtt 15-ből 9-en fideszesek). Hosszú évek óta nem szerepelhetnek ellenzéki képviselők a lapban. Egy bajai ellenzéki újságíró egyébként évek óta összegyűjti, és a helyi televízióban, rádióban, valamint ebben a lapban legalább 90 százalékban szerepelnek a fideszesek. Dani Gitta először örült, hogy bekerültek a Bácskai Naplóba, csak később vette észre, hogy manipuláltak a képek. A képeket vélhetően a közszereplői Facebook-oldalukról vehették, mert tőlük és a fotóstól sem kérték. A bajai ellenzék egyik legfontosabb célja egyébként éppen a kiegyensúlyozott tájékoztatás megteremtése - jelezte.

Az index említett cikkében hozzáteszi: a Baja Marketing Kft.-t tavaly megbüntették, mert megsértette „a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét”. 2018 áprilisában 2,3 millió forint büntetést kaptak, cikket kellett törölniük, illetve a bajai tévében is közzé kellett tenniük a választási bizottság határozatát. De 2014-ben is büntette őket a Kúria.

Címlapi kép: Dani Gitta/Facebook

Reggeli gyors
2019. szeptember 24., kedd 07.35
Műsorvezető: Dési János