„Klubrádió
Esti gyors

Böcskei: Ez a választás lehet az ellenzék utolsó esélye

20/09/2019 18:56

| Szerző: Klubrádió

A legtöbb helyen megvalósul az egy-egy elleni indulás a Fidesszel szemben, az ellenzék utolsó, eddig ki nem próbált alternatívája az önkormányzati választásokon. Ha nem tudnak az átrendeződés felé mutató eredményt elérni, akkor tényleg Orbán-korszakra kell berendezkedni Böcskei Balázs elemző szerint.

2019. szeptember 20. Esti gyors - részlet 19.09.20. Böcskei Balázs
05:03
00:00

Böcskei Balázs, az IDEA Intézet igazgatója elemzésében azt írta, „az önkrományzati választás az ellenzékiség tétje”.

Az Esti gyorsban elmondta: az október 13-i lesz az első olyan választás, amelyen a legtöbb helyen létrejött, hogy egy az egy ellen induljon az ellenzék a Fidesz-KDNP-vel szemben. Ez volt a választók többségének igénye és ez a legracionálisabb megoldás is a Fidesz és a többi párt népszerűsége közötti különbség miatt.

Annyiban fontos ez a választás, hogy kipróbálják a maradék egy, legszorosabb együttműködési formát. Ha ez sem hoz átrendeződés felé mutató eredményt, akkor elfogytak az ellenzéki alternatívák. Ha nem tudják a főpolgármesteri címet, a kerületeket az eddiginél nagyobb számban, akkor Orbán-korszakról kell beszélni, amely könnyen lehet, hogy 2022 után is folytatódni fog, nagyon nagy tétje van tehát ennek a választásnak.

Böcskei Balázs nem tudja pontosan számszerűsíteni, de ha legalább 7-8 megyei jogú várost és a kerületek felét tudják hozni, akkor ez várakozáson felüli ellenzéki eredményként kereteződhet.

Ha viszont nem tudnak hozni jelentősen többet, mint az eddigi megyei jogú városok, esetleg 1-2-vel több budapesti kerületet, és nincs meg a főpolgármesteri cím, akkor „szomorúak leszünk október 14-én, nem lesz értelme arról beszélni, hogy milyen rendszerben élünk”.

Úgy összegezte: tehát legalább 7 megyei jogú város, a kerületek fele és a főpolgármesteri cím elnyerése – függetlenül attól, hogy a kisebb településen nincs esélye és országosan alulmaradhat az ellenzék – a változás lehetőségének reményét hozhatja el. A lokális sikerek nagyon felértékelődhetnek az ilyen típusú rendszerekben, mint Magyarország.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pexels.com

Esti gyors
2019. szeptember 20., péntek 18.15
Műsorvezető: Bálint Judit