„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán arra vár, hogy kidobják

21/01/2020 14:31

| Szerző: Klubrádió

A Fidesznek nincs helye az Európai Néppártban, ez lezárt történet, csak a végét kell kivárni – mondja Ara-Kovács Attila, a DK képviselője. A Bölcsek Tanácsának jelentése már elkészült.

2020. január 21. Reggeli gyors - részlet 20.01.21. Ara-Kovács Attila
05:26
00:00

Annyira megromlott az erős európai pártcsalád és a Fidesz viszonya, hogy elképzelhetetlen a további együttműködés. A történet lezárt, de húzódik, mert a feleknek más az érdekük. Az EPP azt szeretné, ha Orbán magától menne, mert így kevesebb az esélye, hogy néhány kisebb párt tiltakozásul ugyancsak távozna. A magyar miniszterelnök pedig azt várja, hogy kidobják, így ő léphetne fel az európai kereszténydemokrácia védelmezőjeként.

Mindketten veszítenek a szakításon, mindketten a másikra szeretnék terelni a dühöt, kivárnak – elemezte a helyzetet Ara-Kovács Attila, a DK európai parlamenti képviselője.

Az Európai Néppárt ellen fordulhat a hangulat, főleg Németországban, mert a saját sajtójuk ostorozza őket azért, ahogyan alakult a viszony a magyar kormánypárttal, amiért védték a Fideszt. A baloldal hátradőlhet és páholyból nézheti a csatározást.

A Bölcsk Tanácsa -Herman Van Rompuy, Hans-Gert Pöttering és Wolfgang Schüssel- elkészítette jelentését, ezt Donad Tusk elnök február elején a néppárti választmányon mutatja be az ígéret szerint. Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy ugyanekkor már döntenek is a Fidesz sorsáról. Sajtóértesülések szerint nincs megegyezés a bölcsek jelentéséről a pártcsaládban.

A Fidesz párttagságának felfüggesztése és a kizárás lehetősége már mutatja a hatását. Orbán pártja elszigetelődik. Közeledni próbál a konzervatívok és reformerek felé, amely egy kis család, eddig visszafogottan viselkedett, a Fidesz megjelenése őket is megosztaná. Annyi bizonyos, hogy Európa nem Magyarország. Orbán az Európai Néppártot nem tudja szétverni, és úgy általában nem tudja azt eljátszani, mint itthon, a hazai pártokkal.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs.

Reggeli gyors
2010.01.21. 06:00
Műsorvezető: Dési János