„Klubrádió
A lényeg

Weber Orbánnak: Nem kérünk kioktatást

14/01/2020 17:43

| Szerző: Euronews/Klubrádió

Nem kérünk kioktatást – ezt üzente Manfred Weber az Európai Néppárt frakcióvezetője Orbán Viktornak.  A magyar miniszterelnök a múlt heti évértékelő sajtótájékoztatóján ugyanis azt mondta, a Néppártnak változnia kell, ismét meg kell találnia a valódi konzervatív értékeket ahhoz, hogy megtartsa tagjai között a Fideszt.

Weber az Euronews kérdésére azt mondta, figyelik majd a következő napok fejleményeit, és kiderül, lesznek-e pozitív változások. Úgy fogalmazott, hogy  "a Néppárt értékei világosak, annak, aki közénk szeretne tartozni, világossá kell tennie, hogy tiszteletben tartja ezeket" . Hozzátette, hogy a Néppárt, amelynek tavaly a csúcsjelöltje volt, a legutóbbi választáson 40 százalékos eredmény felett teljesített,  ezért – mintahogyan mondta – nem kérnek kioktatást sem a politika, sem a választások ügyében. Majd kijelentette,  irányvonaluk és az értékeik világosak.

Közben az olasz La Republica című lap szerint tárgyalások folynak a Fidesz, az olasz Liga és a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság között egy új európai pártcsalád létrehozásáról.