„Klubrádió
Esti gyors

Kövér Lenin-fiúzta a Momentumot, Donáth Anna nem hagyta annyiban

6/02/2020 20:07

| Szerző: Klubrádió

Kövér László házelnök egyebek mellett a Lenin-fiúk és a Momentum között vont párhuzamot, Donáth Anna, a párt alelnöke szerint minél inkább támadja őket a Fidesz, annál jobban érzik, hogy valamit jól csinálnak. Ők hétköznapi emberekkel beszélgetnek ahelyett, hogy a Fidesz „propaganda-hülyeségeivel” foglalkoznának.

2020. február 06. Esti gyors / részlet, Donáth Anna (20.02.06.)
06:50
00:00

Közvetlenül azután, hogy Kövér László házelnök gyűlöletkeltéssel vádolta az ellenzéket mandineres interjújában, az alábbi eszmefuttatással folytatta:

„... száz éve Korvin Ottó és Szamuely Tibor, akiknek a neve összeforrt a magyarországi vörösterrorral, huszonöt, illetve huszonnyolc évesen akarta megmondani, hogyan kell élni – minden hagyományt leköpve, minden társadalmi normát félrerúgva – egy ezeréves országban. Akinek pedig nem tetszett, felakasztották az út menti fára, vagy belelőtték a Dunába. A momentumos gyerekek – kiegészítve a Jakab-félékkel és a tordaibencékkel – pontosan ilyenek. A mi oldalunkon sokan lebecsülik ezeket a fiúkat és lányokat, akik valójában semmiben nem különböznek a Lenin-fiúktól, csak nem vörös, hanem lila vagy szivárványos zászló alatt vonulnak. „

Először is azt kérdeztük ezzel kapcsolatban Donáth Anna európai parlamenti képviselőtől, hogy generációs párt-e a Momentum? Ők nem azt mondták, hogy egy generációt képviselnek, inkább egy mentalitást, sokan közülük sose gondolták, hogy politizálnak majd, csak az Orbán-rendszer élhetetlensége vitte rá őket a politikai cselekvésre.

Kövér szavaiból szerinte az arrogancia sugárzik, lekezeli őket. Donáth Anna úgy vélte, a házelnök mostanában sok „elég érdekes” dolgot mond, és jobban örülne, ha magvas gondolatokat is lehetne tőle hallani, nem csak az „elképesztően fura” 20. századi történelemértelmezését próbálná meg ráerőltetni 21. századi emberekre. Ráadásul – folytatta – még különösebb ezeket egy olyan valakitől hallani, aki „maga is MSZMP-tag volt és KISZ-titkár”, miközben olyanokról beszél, akiknek a többsége a rendszerváltás körül vagy azután született.

Donáth Anna közölte: nem az önkormányzati választások óta durvult el a hangnem velük szemben, ez korábban elkezdődött, például nyáron, az ellene és a családja elleni „elképesztő hazugsággyártással” a propagandamédiában. Onnantól kezdve, hogy a Momentum nemcsak egy népszavazási kezdeményezést mutatott fel, hanem berobbant a politikai térbe és támogatást kapott az európai parlamenti, majd az önkormányzati választásokon. De minél erősebben támadja őket a Fidesz, annál jobban érzik, hogy valamit jól csinálnak. A 2018-as választás után talán azt hitte a kormánypárt, hogy ez is csak kimúlik, de nem így lett, mert elkezdték járni az országot és hétköznapi emberekkel beszélgetnek ahelyett, hogy a Fidesz „propaganda-hülyeségeivel” foglalkoznának. Őket nem tántorítja el és nem ijeszti meg, amikor fideszesek ilyet mondanak, ez őket minősíti – tette hozzá Donáth Anna.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Facebook

Esti gyors
2020. február 06., csütörtök 18:20
Műsorvezető: Kárpáti János