„Klubrádió

Világjárvánnyá nyilvánította a WHO a koronavírus terjedését

11/03/2020 18:00

| Szerző: MTI/Klubrádió

Világjárvány szintjére lépett a Covid-19 nevű vírusfertőzés – jelentette be Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerdán Genfben.

A nemzetközi közegészségügy koordináló hatóságaként működő ENSZ-szervezet főigazgatója már hétfőn azt mondta, hogy fennáll a világjárvány veszélye. Ezt követte Twitteren is közzétett bejelentése az új koronavírus-járvány pandémiává minősítéséről.

"A WHO éjjel-nappal értékeli a járványt. Mély aggodalommal tölt el minket a vírus súlyosságának és terjedésének, illetve a tétlenségnek a riasztó szintje. Ezért úgy értékeltük, hogy pandémiaként jellemezhető a Covid-19" - közölte sajtótájékoztatóján Tedrosz Adamon Gebrejeszusz.

 
 A Covid-19 fertőzést okozó SARS-CoV-2 nevű koronavírus elektronmikroszkópos képe  Fotó: NIAID-RML 
 

Mint a WHO főigazgatója mondta, a Kínán kívül észlelt fertőzések száma 13-szorosára emelkedett az utóbbi két hétben. "Mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk, és higgadtan a megfelelő dolgot kell tennünk" - mutatott rá, hozzátéve, nem tudja kellőképpen hangsúlyozni, hogy minden ország megváltoztathatja a járvány terjedésének menetét.