„Klubrádió
A lényeg

Koronavírus - Keresik a megoldást az EU vezetői

16/03/2020 13:11

| Szerző: Klubrádió/MTI

Videókonferenciára hívta az Európai Unió tagországainak vezetőit keddre a koronavírus-járvány okozta helyzet nyomon követése céljából az Európai Tanács elnöke.

Charles Michel hétfői Twitter-üzenetében kulcsfontosságúnak nevezte a vírus terjedésének megakadályozását, a megfelelő orvosi felszerelések biztosítását, a kutatás fellendítését és a gazdaságot érő kihívások csökkentését.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek egy héten belül ez lesz a második videokonferenciája a koronavírus-járványról. A múlt kedden tartott megbeszélésen a tagállami vezetők a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére 25 milliárd euró értékű befektetési alap létrehozásában egyeztek meg. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének tájékoztatása szerint a javasolt befektetési alap az egészségügyi rendszerekre és a kisvállalkozások támogatására irányul.

A befektetési alap mellett rendelkezésre álló eszközök között a bizottsági elnök megemlítette a növekedési és stabilitási paktum alkalmazásának rugalmassá tételét, valamint azt, hogy unió megvizsgálja az állami támogatásokra és az államadósságra vonatkozó szabályok enyhítésének lehetőségeit, hogy tompítsa a járvány negatív gazdasági hatásait a tagországokban.

Forrás: MTI. Kiemelt kép/MTI/Krizsán Csaba