„Klubrádió
A lényeg

Kiürítik a János Kórház vesztegzár alá vont épületét

14/03/2020 20:47

| Szerző: HVG/Klubrádió

A betegeket még este átszállítják az intézmény más osztályaira, illetve más kórházakba, az épületet pedig fertőtleníteni fogják. Közben a délelőtti 25-ről 30-ra nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma.

A 14-es épületben működik a III-as belgyógyászati és kardiológiai osztály, ide küldtek a László Kórházból egy magas láztól szenvedő beteget. A hvg azt írja, hogy a pácienst a László Kórházba a koronavírus-gyanús esetekre rendszeresített mentő vitte be, de tesztelés nélkül továbbküldték a János Kórházba, ott derült ki, hogy tüdőgyulladása is van. Szerdán elvégezték rajta egy a tesztet, ami pozitív lett. Ahogy kiderült, hogy koronavírusa van, visszaszállították a László Kórházba.

A 444 úgy tudja, hogy a Jánosban külön szobában ápolták a beteget, de több mint egy tucat nővér és orvos került vele kapcsolatba, megfelelő védőfelszerelés nélkül, ilyen ugyanis nem állt az egészségügyi dolgozók rendelkezésére. Azokat, akik hosszabb időt töltöttek vele, most hétvégén karanténba rendelték, és egy részüket tesztelték is. A kórház vezetői ma döntöttek úgy, hogy az épület rendkívüli fertőtlenítését elrendeljék. Az épületben tartózkodók közül lesz, aki karanténba kerül.

Közeben, újabb öt magyar állampolgárnál mutattak ki új koronavírus-fertőzést, ezzel 30-ra nőtt a Magyarországon a diagnosztizált fertőzöttek száma – írja a kormányzati koronavirus.gov.hu

Az új betegek között is vannak, akik a közelmúltban Olaszországban jártak, van olyan beteg, aki feltehetően az Ausztriában járt családtagjától fertőződött meg és van olyan is, akit a kontaktkutatás során már korábban azonosítottak.

Az országos tiszti főorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás, amelyet a járványügyi hatóság a rendőrséggel együttműködve végez.

Hazánkban eddig 30 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 20 magyar, 9 iráni és 1 brit állampolgár.

(Kiemelt kép: MTI, fotó: Balogh Zoltán)