„Klubrádió
Esti gyors

Vaj a napon

16/03/2020 18:14

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Ma éjféltől lezárják a magyar határokat – és mi meg itt maradunk a határtalan bizalmatlanságban... Hardy Mihály jegyzete.

2020. március 16. Esti gyors -részlet- 20.03.16. Jegyzet/Hardy Mihály
01:34
00:00

Bizalom! Na, ez az, amire a legnagyobb szükség lenne most; és pont ez az, ami legalább annyira hiánycikké vált, mint a WC-papír vagy kézfertőtlenítő az üzletekben. Csakhogy amíg ez a két utóbbi termék viszonylag pontosan beárazható, még akkor is, ha a növekvő kereslet miatt egyre magasabb áron; az első, vagyis a bizalom – felbecsülhetetlen értékű. Különösen ilyen, koronavírusos időkben.

Ugyanis ez, vagyis a szavahihetőség mindennek az alapja. Ha az állampolgár, az újságolvasó, a rádióhallgató azt tapasztalja, hogy felelős emberek felelős módon mondják el, hogy mi a teendő, akkor maguk is tudnak felelősen dönteni. Legalábbis az emberek döntő többsége biztos, hogy így reagálna.

Ha azonban azt tapasztalják, hogy az őket képviselő újságírót pökhendi módon kioktatják, arrogánsan elveszik tőlük a szót, amikor - micsoda meglepetés! – a munkájukat végeznék és kérdeznének egy sajtótájékoztatón, ha válasz helyett minősítgetik az újságírót és az általuk képviselt médiumot – és ezen keresztül az állampolgárokat; akkor a bizalom úgy olvad el, mint a vaj a napon. És akkor nagy baj van.

Mert az egyszerű polgár annak alapján ítél, amit tapasztal az életben, az utcán, a buszon, az üzletben és nem annak alapján, hogy bemondásra „higgyék el, a szakemberek tudják, hogy mit kell tenni!”

Ma éjféltől lezárják a magyar határokat – és mi meg itt maradunk a határtalan bizalmatlanságban...

A jegyzetet a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Varga György.

Esti gyors
2020.03.16. 18:00
Szerző: Hardy Mihály